Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dinnye lekvár mentával recept

Dinnye lekvár mentával
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
145 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1 kg dinnye héj (melyet meghámozunk és a fehér részt használjuk csak fel és azt mérjük le. Kicsit, mondjuk 2-3 dkg-al legyen több 1 kg-nál, hiszen a reszelés közben lehet selejt, mely puhább vagy, amit nem tudunk lereszelni, hogy ne a kezünket reszeljük bele, inkább ezeket a kis darabokat dobjuk ki.)
    • 25-30 dkg cukor
    • 2 citrom reszelt hája és leve(a citrom húsát is beletehetjük, kockázva! )
    • 10-15 mentalevél (aki intenzívebben szeretné érezni, tegyen többet bátran)
    • 1/2 cs 3:1-ben lekvárzselésítő, ha nagyon keményre szereted, mehet bele az egész zacskóval

    Elkészítése:

    A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!

    Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb 1 óra hossza), míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
    Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.

    Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe, melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk. Ezután már csak azt várjuk, hogy kihűljön.

    Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. :)

    Tipp:

    Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk!
    Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.
    Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.
    Tehát, dinnyére fel!!! ;)
    Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá.
    Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba.
    Aki a mentát nem respektálja nyugodtan hagyja ki!
    Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá