Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Birsalmasajt és lekvár recept

Birsalmasajt és lekvár
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 3 kg birsalma (vagy birskörte)
    • 1,6 kg cukor
    • 10 dkg dió

    Elkészítése:

    A birsalmát megmosva és egészben hagyva kuktába rakom, 3 dl vizet öntök alá, és megfőzöm (fütyüléstől számított 15-20 perc). Hogy ne égjen le, a kukta aljába alátétet használok.

    Ha megfőtt, lehűtöm, és a birsalmák húsát a héjával együtt leszedem a magházról, majd egy botmixerrel pépesítem.

    Hozzáadom a cukrot. (Gyümölcshús kg-onként 50-100 dkg cukor, a gyümölcs érettségétől függően, illetve ki milyen édesen szereti. Minél több a cukor, annál tovább eltartható) Nekem 2 kg lett a pép, ehhez kilogrammonként 80 dkg cukrot mértem, elkevertem.
    A továbbiakban mikrót használtam.

    Egy akkora hőálló tálba tettem, ami belefér a mikróba és a gyümölcspépet a legmagasabb fokozaton (800-1000 Watt) melegíteni kezdem. Amikor az egész massza forr, csökkenthető a teljesítmény. 15 percig forraltam, hogy a víz elpárologjon belőle. A mikróban nem fog fröcskölni, szép csendesen gyöngyözve forr, ügyelni kell azonban arra, hogy a tálat ne rakjuk tele, mert forráskor megnő a térfogata, és könnyen kimászik a tálból.

    A mikróban addig forralom, amíg a kellő sűrűséget el nem érem. Ha a massza sűrűsége 15 perc után már megfelelő, a lekvárnak szánt mennyiséget üvegekbe öntöm. Ha még híg, tovább mikrózom.

    Az üvegeket lezárom, és 5 percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.

    A maradék masszába durvára vágott diót keverek, és műanyag fóliával bélelt őzgerinc formába öntöm.

    Másnap kiborítom, leveszem róla a fóliát. Pár napig hűvös helyen szárítom.

    A birsalmasajt és lekvár kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 177 kcal
    Fehérje: 1 g
    Szénhidrát: 40 g
    Zsír: 1 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá