Birsalmasajt és lekvár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Birsalmasajt és lekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma (vagy birskörte)
  • 1,6 kg cukor
  • 10 dkg dió

Elkészítése:

A birsalmát megmosva és egészben hagyva kuktába rakom, 3 dl vizet öntök alá, és megfőzöm (fütyüléstől számított 15-20 perc). Hogy ne égjen le, a kukta aljába alátétet használok.

Ha megfőtt, lehűtöm, és a birsalmák húsát a héjával együtt leszedem a magházról, majd egy botmixerrel pépesítem.

Hozzáadom a cukrot. (Gyümölcshús kg-onként 50-100 dkg cukor, a gyümölcs érettségétől függően, illetve ki milyen édesen szereti. Minél több a cukor, annál tovább eltartható) Nekem 2 kg lett a pép, ehhez kilogrammonként 80 dkg cukrot mértem, elkevertem.
A továbbiakban mikrót használtam.

Egy akkora hőálló tálba tettem, ami belefér a mikróba és a gyümölcspépet a legmagasabb fokozaton (800-1000 Watt) melegíteni kezdem. Amikor az egész massza forr, csökkenthető a teljesítmény. 15 percig forraltam, hogy a víz elpárologjon belőle. A mikróban nem fog fröcskölni, szép csendesen gyöngyözve forr, ügyelni kell azonban arra, hogy a tálat ne rakjuk tele, mert forráskor megnő a térfogata, és könnyen kimászik a tálból.

A mikróban addig forralom, amíg a kellő sűrűséget el nem érem. Ha a massza sűrűsége 15 perc után már megfelelő, a lekvárnak szánt mennyiséget üvegekbe öntöm. Ha még híg, tovább mikrózom.

Az üvegeket lezárom, és 5 percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.

A maradék masszába durvára vágott diót keverek, és műanyag fóliával bélelt őzgerinc formába öntöm.

Másnap kiborítom, leveszem róla a fóliát. Pár napig hűvös helyen szárítom.