Szilveszterkor mindig jól jön néhány megbízható pogácsarecept, amit akár előre is el lehet készíteni, és másnap is ugyanolyan jólesik. A klasszikus tejfölös pogácsa és a nagymama vajas pogácsája igazi alapdarabok, amelyek ritkán maradnak meg másnapra. A krumplis pogácsák több formában is szerepelnek a válogatásban, mert puhaságuk és tartósságuk miatt kifejezetten népszerűek ilyenkor. A szakállas pogácsa kicsit ünnepibb megjelenést hoz az asztalra, miközben az ízvilága marad a megszokott, otthonos vonalon.
A tepertős pogácsák sem maradhattak ki, hiszen a fehérboros és a hajtogatott változat is sokak számára elengedhetetlen része a szilveszteri kínálatnak. Ezek a receptek laktatóbbak, így hosszabb beszélgetések mellé is jól működnek. A sajtos pogácsák könnyedebb alternatívát adnak, akár joghurtos, akár sajtos tetős változatról van szó. A sajtos mascarponés kocka egy kicsit kilóg a pogácsák sorából, de sós vendégvárónak tökéletesen illeszkedik a válogatásba.
Ez az összeállítás abban segít, hogy egyetlen helyen megtaláljuk a jól bevált klasszikusokat és azokat a recepteket is, amelyekkel egy kicsit lehet variálni a megszokott szilveszteri menüt. Akár többfélét is készítünk, ezekkel a pogácsákkal biztosan nem nyúlunk mellé.
1. Szakállas pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 22 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- tojás
- 1,5 kk só
Lekenéshez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 ek tejföl
- reszelt sajt
Sajtkrém:
- 1 dl tejföl
- tojássárgája
- 2 kk liszt
- késhegynyi pirospaprika
- 1 mk só
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg vaj
Forgatáshoz:
- 10-15 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- tojás
- 2 tk só
- 3-4 ek száraz fehérbor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
Hajtogatáshoz:
- 40 dkg darált tepertő
- őrölt bors
Kenéshez:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Burgonyás pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 240 g főtt, áttört burgonya
- 200 g vaj
- 20 g só
- 20 g élesztő
- tojássárgája
- 350 g finomliszt
Tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Vajas pogácsa sajtos tetővel recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 tk só
- 30 dkg vaj
- tojás
- 350 g tejföl
- 3 dkg élesztő
A tetejére:
- reszelt trappista sajt
A kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Sajtos-mascarponés kocka recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 40 dkg mascarpone
- tojássárgája
- 0,5 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 3 kávéskanál só
Tetejére:
- tojásfehérje
- reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. A nagymama vajas pogácsája recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- tojássárgája
- 1 csapott evőkanál só
- 175–200 g tejföl
- 50 g friss élesztő
A kenéshez
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Sajtos, joghurtos pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
- 20 dkg natúr joghurt
- 1 bő teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- tojás
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 2 evőkanál tej - 15 dkg reszelt sajt
- tetejére szezámmag
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Tejfölös pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
A tésztához:
- 50-60 dkg liszt (a liszt minőségétől függően)
- 20 dkg margarin
- tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- 1 dl langyos tej
- 1,5 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
A hajtogatáshoz:
- 5 dkg margarin, olvasztva
A tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - kömény
- reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
9. Fehérboros tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 28 dkg tepertő (ledarálva)
- tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 2 dl folyadék (tej, víz vagy fehérbor)
- bors
- pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik »»»
10. Krumplis pogácsa recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 800 g krumpli
- 50 g élesztő
- 200 g vaj
- 200 g zsír
- 50 g só
- tojássárgája
- 150 ml tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a lekenéshez)











