A sertéshús az egyik legkedveltebb alapanyag a magyar konyhában, hiszen ízletes, szaftos és számtalan módon elkészíthető. Lehet pörkölt, sült, töltött vagy rántott fogás, mindig biztos siker. A megfelelő fűszerezéssel és köretekkel pedig még izgalmasabbá tehetjük ezeket a klasszikus és modern ételeket.
Ha egy igazán hagyományos magyaros ételre vágysz, a sertéspörkölt medvehagymás galuskával igazi telitalálat. A sörben sült csülök hagymás tepsis krumplival pedig egy kiadós, szaftos fogás, amely minden húsimádót levesz a lábáról. A gombás sertésszelet lágy tejszínes mártásával egy elegánsabb, mégis egyszerűen elkészíthető étel.
Ha szereted a töltött húsokat, az aszalt szilvás hústekercs biztosan elnyeri a tetszésedet, hiszen a szaftos sertéshús és az édeskés szilva különleges párost alkot. A sajtos-gombás karaj egy igazi szaftos, gazdag fogás, amely egy gyors vacsorára vagy ünnepi ebédre is tökéletes. A tejfölös-hagymás hússzelet pedig krémes, lágy szószával garantáltan a család kedvence lesz.
Ha egy különleges pácot próbálnál ki, a mézzel és sörrel pácolt sertéstarja zamatos, fűszeres ízvilága miatt remek választás. A sertésszelet Budapest módra egy klasszikus magyar étel, amelyben a pirított zöldségek és a füstölt szalonna gondoskodnak az intenzív ízekről. Az almás sertésszelet egy igazán izgalmas fogás, amelyben az édes és sós ízek tökéletesen kiegészítik egymást.
Ha szereted a gyümölcsös-húsos kombinációkat, a sertéssült meggyszósszal egy igazi különlegesség, amelyet érdemes kipróbálni. A rablóhús hagymás tört krumplival klasszikus grillezett fogás, amelyet akár a szabadban is könnyedén elkészíthetünk. Végül, a káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalas mellé tálalva egy igazi tartalmas, vidéki jellegű étel, amely garantáltan laktató és ízletes.
Akár egy hétvégi lakomára, akár egy gyorsabb hétköznapi ebédre keresel receptet, ezek az ételek biztos sikert aratnak!
1. Sertéspörkölt medvehagymás galuskával recept
Hozzávalók:
Pörkölt:
- 0,5 kg sertéscomb
- 5 ek étolaj
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb tv paprika
- 1 paradicsom
Galuska:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- 2 dl víz
- 30 dkg liszt
- 5 dkg medvehagyma
- 2 ek olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Sörben sült csülök hagymás tepsis krumplival recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb hátsó csülök
- 1 fej fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 3 dl sör
Körethez:
- 2 kg burgonya
- 3 vöröshagyma
- 2 ek szalonnazsír
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Gombás sertésszelet recept
Hozzávalók:
- 70 dkg sertés dagadó
- 20 dkg vargánya gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárga paprika
- 1 paradicsom
- 1 kk pirospaprika
- őrölt bors
- majoránna
- 1 ek zsír
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Aszalt szilvás hústekercs recept
Hozzávalók:
- 5 szelet karaj
- aszalt szilva
- sertés fűszersó
- 5 szelet bacon
- olaj
- 1 bögre húsleves alaplé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Sajtos-gombás karaj recept
Hozzávalók:
- 8 szelet karaj
- 2 fej hagyma
- 25 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- kb. 15 dkg sajt
- kevés olaj
- só
- bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Tejfölös-hagymás hússzelet recept
Hozzávalók:
- 4 vastagabb szelet sertéstarja (csont nélkül)
- 4 fej vöröshagyma (nagy)
- 2 zöldségleves kocka
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 kk majoránna
- 2 kk chili
- 1 kk kurkuma
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 kk köménymag
- 3 ek kukoricaliszt
- 3 dl víz
- 3-4 dl tejföl (20 %-os)
- 3 dkg vaj
- 2 ek étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Mézzel-sörrel pácolt sertéstarja recept
Hozzávalók:
- 1 kg 1 centiméter vastagságú tarjaszelet
- 2-3 ek mustár
- 1 ek paradicsompüré vagy ketchup
- 2 dl a kedvenc sör
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek méz
- 2 csipet bors
- 2-3 ek olaj
Burgonyához:
- 1 fej káposzta
- 4-5 közepes méretű burgonya
- 1-1 csipet só, bors, cukor és fűszerkömény
- olaj
- löttyintésnyi almaecet vagy citromlé
Káposztasalátához:
- 3-4 káposztalevél
- 1-1 csipet só és cukor
- löttyintésnyi citromlé
- olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Sertésszelet Budapest módra recept
Hozzávalók:
- 6 szelet sertés karaj
- 15 dkg csirkemáj
- 10 dkg gomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1/2 zöldpaprika
- 15 dkg zöldborsó
- 1 ek paradicsompüré
- só
- frissen őrölt bors
- kevés őrölt pirospaprika
- kevés étolaj
- 2 dl leves alaplé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Almás sertésszelet recept
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéstarja
- só
- bors
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 2 evőkanál olaj
- 120 ml száraz fehérbor
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab alma
Szósz:
- 500 ml csirkealaplé
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
- 0,5 teáskanál szárított oregánó
- 0,5 teáskanál szárított petrezselyemzöld
- csipet fahéj
- csipet szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Sertéssült meggyszósszal recept
Hozzávalók:
- 8 szelet karaj (vagy comb)
- só
- bors
- olaj
Meggyszósz:
- 1 üveg meggybefőtt
- kevés víz
- cukor
- fahéj
- kb. 2-3 ek kukoricakeményítő
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Rablóhús hagymás tört krumplival recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 3 fej vöröshagyma
- 1 szál parasztkolbász
- pár szelet szalonna
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal recept
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- egész kömény ízlés szerint
- 1 tk pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
A gőzgombóchoz:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dkg zsír
- csipet cukor
- csipet só
A sült húshoz:
- 1,5 kg oldalas
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
A sütéshez:
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 dl víz