Sült őzgerinc vajas zöldbabbal recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg őzgerinc
- 20 dkg füstölt szalonna
- só
- 1 kk frissen őrölt bors és 8 szem egész
- 3 ág kakukkfű
- 2 tk dijoni mustár
- 1 dl olaj
- 1 tk borókabogyó
- 1-2 dl száraz vörösbor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 60 dkg zöldbab a körethez ( mirelit), a hosszú fajtából
Elkészítése:
Az őzgerincet egészben meg kell mosni, papírszalvétával leszárítani, majd vékony füstölt szalonna csíkokkal a húsos részt megtűzdelni, sóval, borssal, durvára tört borókabogyóval, aprított kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, mustárral ízesíteni, meglocsolni 1 deci olajjal és lefóliázva, hűtőben 1-2 napot pácolni.
A csontos húst egy nap többször forgassuk át. Elkészítéskor fektessük a pácolt őzgerincet, egy nagyobb tepsibe, öntsünk alá 1 deci vizet, 1 deci száraz vörösbort és alufóliával lefedve, 180 C-fokos sütőben, pároljuk félpuhára.
Végül vegyük le róla a fóliát és a forró sütőben süsük pirosra. kb 3 óra kell neki, mire elkészül. A zöldbabot pároljuk puhára, sózzuk,borsozzuk, és folyékony margarinnal locsoljuk meg.
A húst lefejtem a csontról, szeletelem és a zöldbabos körettel kínálom.
Adhatunk még párolt rizst is mellé, hogy laktatóbb legyen.