Sült őzgerinc vajas zöldbabbal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1,5 kg őzgerinc
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kk frissen őrölt bors és 8 szem egész
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 dl olaj
  • 1 tk borókabogyó
  • 1-2 dl száraz vörösbor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg zöldbab a körethez ( mirelit), a hosszú fajtából

Elkészítése:

Az őzgerincet egészben meg kell mosni, papírszalvétával leszárítani, majd vékony füstölt szalonna csíkokkal a húsos részt megtűzdelni, sóval, borssal, durvára tört borókabogyóval, aprított kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, mustárral ízesíteni, meglocsolni 1 deci olajjal és lefóliázva, hűtőben 1-2 napot pácolni.

A csontos húst egy nap többször forgassuk át. Elkészítéskor fektessük a pácolt őzgerincet, egy nagyobb tepsibe, öntsünk alá 1 deci vizet, 1 deci száraz vörösbort és alufóliával lefedve, 180 C-fokos sütőben, pároljuk félpuhára.

Végül vegyük le róla a fóliát és a forró sütőben süsük pirosra. kb 3 óra kell neki, mire elkészül. A zöldbabot pároljuk puhára, sózzuk,borsozzuk, és folyékony margarinnal locsoljuk meg.

A húst lefejtem a csontról, szeletelem és a zöldbabos körettel kínálom.

Adhatunk még párolt rizst is mellé, hogy laktatóbb legyen.