Gombás-boros nyúlcombok recept
Hozzávalók:
- 4 nyúlcomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg kenyérszalonna
- 1 ek olaj
- 20-25 dkg gomba
- 2 dl tejföl
- 2 dl fehérbor
- 1 tk liszt
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk szárított rozmaring (ha van friss, az még jobb)
- frissen őrölt bors
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk nem túl nagy darabokra. A hagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk. Egy lábosba beletesszük az olajat és rádobjuk a kenyérszalonna kockákat. Hagyjuk, hogy kiengedjék a zsírt. Amikor már üvegesek, akkor hozzá esszük a hagymaféléket és megpirítjuk. Mehet rá a pirospaprika, és utána közvetlenül néhány korty víz, nehogy megégjen. Sózzuk, borsozzuk, majd átforgatjuk rajta a húsdarabokat.
Ha már fehéredésig pirultak, akkor ráöntjük a bort, megszórjuk a rozmaringgal és fedő alatt hagyjuk puhulni. Néhányszor megkeverjük menet közben, s ha nagyon elfőné a levét, borral még pótolhatjuk.
Amikor már simán belemegy a villa a combokba, akkor hozzátesszük a negyedekre vágott gombafejeket. Ennek nem kell sok idő, hogy puhuljon.
Közben a tejfölt egy kis vízzel és a liszttel simára keverjük és a szafthoz adjuk. A húsokat egy tányérra szedjük, így jobban és simábban be tudjuk habarni a szaftot. Utána visszakerülnek a combok, forralunk még egyet rajtuk, hogy átjárhassa őket a tejfölös lé.
Megkóstoljuk, s ha valamiből keveset érzünk benne, most lehet pótolni. Míg fő a hús, bőven vab időnk arra, hogy finom kis házi nokedlit szaggassunk hozzá, mert szerintem ez a fogás azzal az igazi.
Jó étvágyat!