Vaníliakrémes máktorta recept
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 cs sütőpor
- egy csipetnyi só
- 6 dkg egész mák
- 1 dl tej
Vaníliakrém:
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 cs vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 tábla tortabevonó csokoládé a tetejére
Elkészítése:
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérba, és hűtsük ki teljesen (amikor megpörkölődött, rögtön öntsük át, mert különben meg fog égni és keserű lesz).
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha, felkockázott margarint, majd keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat és a tejet is, majd szitáljuk hozzá a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a pörkölt mákot és keverjük simára a masszát (egy sűrűbb masszát fogunk kapni).
A tortaformákat zsírozzuk és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk két egyenlő részre és kanalazzuk a formákba.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem).
A kisült tortalapokat hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
A teljesen kihűlt tortalapokat egy éles késsel vágjuk ketté mielőtt megtöltenénk.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a mascarponét és szintén keverjük simára. A tejszíntt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez és keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Ezután a tortalapokat töltsük meg a vaníliakrémmel és ízlés szerint vonjuk be kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük ki a hűtőből a tortát és csorgassuk a tetejére.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a torta tetején.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.