Tejszínes túrótorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg finomliszt
A túrókrémhez:
- 50 dkg túró
- 4 dl tejszín
- 10 dkg cukor
- 1 reszelt citrom héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 g zselatin
- 4 ek hideg víz
A zseléhez és a díszítéshez:
- 20-30 dkg bármilyen gyümölcs – eper, ribizli, meggy (ezekkel a legfinomabb)
- 4 dl víz
- 10 dkg cukor
- 25 g zselatin
- piros festék
Az oldalára:
- kevés tejszínhab
- kekszmorzsa
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor egyharmadával kihabosítjuk, a fehérjét a cukor 2/3-adával kemény habbá verjük és a lisztet átszitáljuk. A tojásfehérjéhez hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, majd a lisztet óvatosan belekeverjük. A masszát kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába töltjük, 1 db kerek lapot kell sütni belőle. 160°C-on kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.. Még melegen megfordítjuk egy sütőpapíron, úgy hűljön ki.
A túrót megízesítjük és kikeverjük a cukorral a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. A zselatint hideg vízbe áztatjuk és hagyjuk megduzzadni, majd folyékonyra melegítjük a mikróban. Hozzácsurgatjuk a krémhez és belekeverjük.
A tortaforma aljába beletesszük a piskótát és rátesszük a krémet. A tetejét késsel vagy habkártyával egyenesre simítjuk. Betesszük hűtőbe, (vagy a fagyasztóba) pár órára.
A megmosott félbevágott epreket rátesszük a torta tetejére. A zselatint a vízzel és a cukorral felfőzzük, megszínezzük a piros festékkel. Ha kihűlt, de még folyékony állagú, akkor ráöntjük a torta tetejére.
Visszatesszük a hűtőbe hogy megszilárduljon a teteje.
Miután kivettük a hűtőből körbekenjük az oldalát tejszínnel és bepanírozzuk kekszmorzsával.
Tipp:
Főleg tavasszal, és nyáron készíthető, igen közkedvelt krémesen könnyű torta. Azonban az év bármilyen szakaszában el lehet készíteni az idénygyümölcsökből. Télen például akár banánnal, ananászkonzervvel is. :) :) :)