Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejszínes csokitorta recept

Tejszínes csokitorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
    • 300 ml tejszín
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 18 dkg cukor
    • 6 dkg vaj vagy margarin
    • 20 dkg dióliszt

    Krém:

    • 6 dl tej
    • 2 cs tejszínes pudingpor
    • 15 dkg cukor
    • 15 dkg margarin
    • vagy ezek helyett
    • 500 ml tejszín (hűtés után felverve)

    Továbbá:

    • kevés porcukor

    Elkészítése:

    A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal, de ne forraljuk fel. Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojás sárgáját és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta.

    Sütőpírral bélelt vagy kikent 24 cm-es tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük. Rácson hűtjük.

    A krémez, kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük. Ha kihűl a margarinnal, selymes állagúra dolgozzuk.

    A tortát óvatosan félbevágjuk. Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát. A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein. A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk,
    hogy itt is “kócos” legyen. Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl reszelt csokival
    vagy kandírozott, ehető virágokkal (ibolya, árvácska, rózsa).

    Tipp:

    Dióliszt, mint olyan:
    A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj, zsírszegénnyé tett diópogácsájának őrölt formája. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben. Visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
    Észrevételek:
    A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.
    A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.
    Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva.
    Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.
    Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát,
    hogy szép, magas kis tortát kapjunk.
    Állagát tekintve porhanyós, másnapra olyan érzést keltett, mintha egy kellemes krém lenne, nem is tészta.
    Bevallom, első nap kicsit ódzkodtam tőle de azt követően egészen rákaptam :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá