Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sütőtökös sajttorta recept

Sütőtökös sajttorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Sütőtökös részhez:

    • 20 dkg sütőtök (megsütve)
    • 15 dkg barna cukor
    • 1,3 dl mogyoróolaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 tk vanília aroma
    • 10 dkg liszt
    • 1/2 tk szódabikarbóna
    • 1 mk őrölt fahéj
    • késhegynyi szerecsendió
    • csipet só

    Krémsajtos részhez:

    • 35 dkg mascarpone
    • 10 dkg porcukor
    • 4 dkg tejföl
    • 1/2 tk vanília aroma
    • 2 tk liszt
    • 2 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Habos-krémhez:

    • 15 dkg mascarpone
    • 3 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1/2 citrom leve
    • 1-2 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A keverőtálba tegyük bele az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt. Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a tojást, a vanília aromát, és az olajat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

    A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a szerecsendióval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a tökös keverékhez. Ezután pár perc alatt keverjük simára a masszát, és tegyük félre.

    A krémsajtos részhez egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a lisztet és a vanília aromát, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és szintén keverjük alaposan össze.

    Egy 23 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd csomagoljuk be több rétegben alufóliába, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon.

    Az előkészített tortaformába ezután a sütőtökös masszának kicsivel több, mint a felét kanalazzuk bele, majd egyenletesen simítsuk el.

    Ezután kanalazzuk rá a krémsajtos keveréket, majd pötyögtessük a tetejére a maradék sütőtökös masszát.

    Egy magasabb falú tepsibe helyezzük bele a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig töltsük fel forró vízzel.

    Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a gőzfürdőben 60-65 percig. A sütési idő felénél fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)

    Amikor lejárt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a fóliát a torta tetejéről, toljuk vissza a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyissuk ki teljesen a sütő ajtaját, vegyük ki a formát a vízből, majd hűtsük ki teljesen.

    A kihűlt tortát a formában hagyva, tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.

    A habos krémhez a mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és a citromlével.

    A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (Keverés közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint keverjük hozzá a habot.)

    A tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd szórjuk meg őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel szeleteljük fel, és kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá