Sütőtökös sajttorta recept
Hozzávalók:
Sütőtökös részhez:
- 20 dkg sütőtök (megsütve)
- 15 dkg barna cukor
- 1,3 dl mogyoróolaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 tk vanília aroma
- 10 dkg liszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 mk őrölt fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- csipet só
Krémsajtos részhez:
- 35 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg tejföl
- 1/2 tk vanília aroma
- 2 tk liszt
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Habos-krémhez:
- 15 dkg mascarpone
- 3 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
- 1-2 dl habtejszín
Elkészítése:
A keverőtálba tegyük bele az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt. Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a tojást, a vanília aromát, és az olajat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a szerecsendióval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a tökös keverékhez. Ezután pár perc alatt keverjük simára a masszát, és tegyük félre.
A krémsajtos részhez egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a lisztet és a vanília aromát, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és szintén keverjük alaposan össze.
Egy 23 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd csomagoljuk be több rétegben alufóliába, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon.
Az előkészített tortaformába ezután a sütőtökös masszának kicsivel több, mint a felét kanalazzuk bele, majd egyenletesen simítsuk el.
Ezután kanalazzuk rá a krémsajtos keveréket, majd pötyögtessük a tetejére a maradék sütőtökös masszát.
Egy magasabb falú tepsibe helyezzük bele a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig töltsük fel forró vízzel.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a gőzfürdőben 60-65 percig. A sütési idő felénél fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)
Amikor lejárt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a fóliát a torta tetejéről, toljuk vissza a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyissuk ki teljesen a sütő ajtaját, vegyük ki a formát a vízből, majd hűtsük ki teljesen.
A kihűlt tortát a formában hagyva, tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.
A habos krémhez a mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és a citromlével.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (Keverés közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint keverjük hozzá a habot.)
A tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd szórjuk meg őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel szeleteljük fel, és kínáljuk.