Sütőtökös sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Sütőtökös részhez:

  • 20 dkg sütőtök (megsütve)
  • 15 dkg barna cukor
  • 1,3 dl mogyoróolaj
  • 1 tojás
  • 1/2 tk vanília aroma
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 mk őrölt fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • csipet só

Krémsajtos részhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dkg tejföl
  • 1/2 tk vanília aroma
  • 2 tk liszt
  • 2 kisebb tojás

Habos-krémhez:

  • 15 dkg mascarpone
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 dl habtejszín

Elkészítése:

A keverőtálba tegyük bele az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt. Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a tojást, a vanília aromát, és az olajat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a szerecsendióval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a tökös keverékhez. Ezután pár perc alatt keverjük simára a masszát, és tegyük félre.

A krémsajtos részhez egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a lisztet és a vanília aromát, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és szintén keverjük alaposan össze.

Egy 23 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd csomagoljuk be több rétegben alufóliába, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon.

Az előkészített tortaformába ezután a sütőtökös masszának kicsivel több, mint a felét kanalazzuk bele, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután kanalazzuk rá a krémsajtos keveréket, majd pötyögtessük a tetejére a maradék sütőtökös masszát.

Egy magasabb falú tepsibe helyezzük bele a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig töltsük fel forró vízzel.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a gőzfürdőben 60-65 percig. A sütési idő felénél fedjük le a tortaforma tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)

Amikor lejárt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a fóliát a torta tetejéről, toljuk vissza a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyissuk ki teljesen a sütő ajtaját, vegyük ki a formát a vízből, majd hűtsük ki teljesen.

A kihűlt tortát a formában hagyva, tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.

A habos krémhez a mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és a citromlével.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (Keverés közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint keverjük hozzá a habot.)

A tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd szórjuk meg őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel szeleteljük fel, és kínáljuk.