Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Répatorta sajtkrémes, barnavajas krémmel recept

Répatorta sajtkrémes, barnavajas krémmel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta (a bögre 2,5 dl-es) :

    • 1 bögre finomliszt
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1 késhegynyi szódabikarbóna
    • csipet só
    • 1 teáskanál fahéj
    • fél teáskanál szegfűszeg
    • fél bögre darált dió
    • 1 bögre nádcukor
    • 2 evőkanál olivaolaj
    • 1 közepes alma
    • 1 nagyobb répa
    • 3 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Krém:

    • 2 evőkanál teavaj
    • 2 krémsajt
    • 2-3 evőkanál nádcukor

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

    Egy nagy tálban először összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a diót, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót, majd félretesszük. Az almát és a répát apróra reszeljük, majd egy külön tálban jön a többi hozzávaló: a cukor,az olaj és a tojás. Miután jól összekevertük beletesszük a reszelt almát és részletekben, kevergetés közben hozzáadjuk a félrerakott száraz hozzávalókat, majd reszelt répát.

    Egy piteformába simítjuk a masszát, betoljuk a sütőbe és nagyjából 45 perc alatt megsütjük. Célszerű tűpróbát végezni és néha ránézni, nehogy megégjen.

    Amíg a torta sül elkészítjük a krémet, amihez először egy serpenyőben barna vajat készítünk. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg a vaj előbb habosodni,majd barnulni kezd. Fontos, hogy akkor vegyünk le a tűzről, amikor a “kis barna részek” megjelennek és vigyázzunk, oda ne égjen. Ez a folyamat jellegzetes és nagyon kellemes (leginkább mogyorós) ízt kölcsönöz neki, ami a krémsajttal mennyei párost alkot.

    Mielőtt a krém hozzávalóit összekevernénk a vajat hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a krémsajtot és ízlés szerint a cukrot is.
    Ahogy a torta elkészült nincs más dolgunk mint lehűteni, rákenni a krémet és ha elég türelmesek egy éjszakára a hűtőben pihentetni.

    Tipp:

    Sütés előtt a tésztát megbolondítottam egy kis rumaromával, ami a dióval nagyon jó párost alkot. Mivel a torta eleve kicsit édesebb a krémhez kevesebb cukrot adtam, különösen azért, hogy a barna vaj jellegzetes íze domináljon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá