Rákóczi túrós torta recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 16,5 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 8 dkg porcukor
- reszelt citromhéj
- pici só
- baracklekvár a kenéshez
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 8 dkg cukor
- 1 kis doboz tejföl
- 2-3 ek búzadara
- pici só
Tojáshab:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg cukor
- 1 tk ecet
Elkészítés
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben fél órát pihentetjük. Ameddig a tészta pihen, összeállítjuk a krémet. A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval. Fontos, hogy búzadarát is tegyünk a töltelékhez (a túró állagától függ, hogy mennyit), mert a túró levet ereszt. A tésztát kinyújtjuk (én kör alakúra csináltam), nagyobbra, mint a tortaforma. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy magasabb falú kosárka. Sütőben kicsit elősütjük, kb. 5 percet. A tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral. Majd ráöntjük a túrókrémet, visszatesszük a sütőbe. 6-os fokozaton kb. 45 percet sütjük. Ezután a cukorral és az ecettel kemény habbá vert tojásfehérjét rákanalazzuk a töltelékre, és ismét betesszük a sütőbe, addig sütjük, ameddig szépen meg nem pirul a hab.