Rákóczi túrós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 16,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • pici só
  • baracklekvár a kenéshez

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2-3 ek búzadara
  • pici só

Tojáshab:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk ecet

Elkészítés
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben fél órát pihentetjük. Ameddig a tészta pihen, összeállítjuk a krémet. A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval. Fontos, hogy búzadarát is tegyünk a töltelékhez (a túró állagától függ, hogy mennyit), mert a túró levet ereszt. A tésztát kinyújtjuk (én kör alakúra csináltam), nagyobbra, mint a tortaforma. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy magasabb falú kosárka. Sütőben kicsit elősütjük, kb. 5 percet. A tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral. Majd ráöntjük a túrókrémet, visszatesszük a sütőbe. 6-os fokozaton kb. 45 percet sütjük. Ezután a cukorral és az ecettel kemény habbá vert tojásfehérjét rákanalazzuk a töltelékre, és ismét betesszük a sütőbe, addig sütjük, ameddig szépen meg nem pirul a hab.