Orosz(i) krémtorta recept
Ők is elkészítették
                            Hozzávalók:
egy 22 cm-s tortakarikához
Piskótalap:
- 7 
 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 140 g cukor
 - 170 g liszt
 - csipet só
 
Angol krém:
- 3 
 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 80 g cukor
 - 300 ml tej
 - 1 vanília rúd kikapart magja
 - 5 csapott tk zselatin
 - 350 ml felvert tejszín
 - 100 g rumba áztatott mazsola
 - 100 g kandírozott gyümölcs
 
Díszítéshez:
- 300 ml tejszínhab
 - 100 g pirított mandulaforgács
 
Elkészítése:
Eredetileg Oroszi krémtorta a neve, ami kitalálójáról lett elnevezve. A két világháború között Budapesten élt
és működtetett híres cukrászdát, Oroszi mester, aki lehetséges, hogy Magyarországon elsőként töltötte a piskótalapokat főzött krémmel. A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!
Ízig – vérig Magyar találmány. Nagyon könnyed és ízletes torta, ami a tejszínhab rajongóknak elkészítése, szinte kötelező jellegű.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortakarika alját és oldalát sütőpapírral béleljük. A mazsolát rumba áztatjuk. A
mandulaforgácsot sütőben aranybarnára pirítjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor 2/3 részével és csipet sóval habbá verjük. A lisztet átszitáljuk. Egy másik tálban a sárgákat a cukor 1/3-val kihabosítjuk. A sárgákat és a habot óvatosan összekeverjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet is.
A masszát a formába simítjuk, úgy hogy habkártyával felhúzzuk a tészta szélét a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének az emelkedéséhez. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma enyhe benyomásra visszaugrik. A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját, a vanília kikapart belsejét, a cukrot, tejet és a zselatint vízgőz felett folytonos kevergetés közben melegítjük, majd besűrítjük. Habos és kissé sűrű állagot kapjunk. Vízgőzről levéve hozzákeverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét. Langyosra lehűtjük és a felvert tejszínt beleforgatjuk, majd megtöltjük a tortát.
Kívülről is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza, de nem folyós! Hűtőbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal és kevés félretett kandírozott gyümölccsel díszítjük. Oldalát pirított mandulaforgáccsal “panírozzuk”
Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni, mint elkészíteni! Kellemes sütögetést!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
				
				Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
				
				Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
				
				Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
				
				12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
				
				Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
				
				12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
											
											
