Orosz(i) krémtorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
18 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
egy 22 cm-s tortakarikához
Piskótalap:

  • 7 tojás
  • 140 g cukor
  • 170 g liszt
  • csipet só

Angol krém:

  • 3 tojás sárgája
  • 80 g cukor
  • 300 ml tej
  • 1 vanília rúd kikapart magja
  • 5 csapott tk zselatin
  • 350 ml felvert tejszín
  • 100 g rumba áztatott mazsola
  • 100 g kandírozott gyümölcs

Díszítéshez:

  • 300 ml tejszínhab
  • 100 g pirított mandulaforgács

Elkészítése:

Eredetileg Oroszi krémtorta a neve, ami kitalálójáról lett elnevezve. A két világháború között Budapesten élt
és működtetett híres cukrászdát, Oroszi mester, aki lehetséges, hogy Magyarországon elsőként töltötte a piskótalapokat főzött krémmel. A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!

Ízig – vérig Magyar találmány. Nagyon könnyed és ízletes torta, ami a tejszínhab rajongóknak elkészítése, szinte kötelező jellegű.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortakarika alját és oldalát sütőpapírral béleljük. A mazsolát rumba áztatjuk. A
mandulaforgácsot sütőben aranybarnára pirítjuk.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor 2/3 részével és csipet sóval habbá verjük. A lisztet átszitáljuk. Egy másik tálban a sárgákat a cukor 1/3-val kihabosítjuk. A sárgákat és a habot óvatosan összekeverjük, majd folytonos keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet is.

A masszát a formába simítjuk, úgy hogy habkártyával felhúzzuk a tészta szélét a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének az emelkedéséhez. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma enyhe benyomásra visszaugrik. A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és saját gőzében hagyjuk kihűlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.

A krémhez a tojások sárgáját, a vanília kikapart belsejét, a cukrot, tejet és a zselatint vízgőz felett folytonos kevergetés közben melegítjük, majd besűrítjük. Habos és kissé sűrű állagot kapjunk. Vízgőzről levéve hozzákeverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét. Langyosra lehűtjük és a felvert tejszínt beleforgatjuk, majd megtöltjük a tortát.

Kívülről is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza, de nem folyós! Hűtőbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal és kevés félretett kandírozott gyümölccsel díszítjük. Oldalát pirított mandulaforgáccsal “panírozzuk”

Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni, mint elkészíteni! Kellemes sütögetést!