Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsos csokoládétorta recept

Narancsos csokoládétorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    20 cm-es formához

    Piskóta:

    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg liszt
    • 10 dkg cukor
    • 1 ek holland kakaópor

    Párizsi krém:

    • 2,5 dl habtejszín
    • 35 dkg vaj
    • 15 dkg holland kakaópor
    • 25 dkg kristálycukor
    • + kandírozott narancshéj ledarálva

    Elkészítése:

    A tojásokat kettéválasztjuk, majd a cukor 1/3 részével a tojássárgákat habosra keverjük. A tojásfehérjéből a cukor 2/3-ad részével kemény habot készítünk. (A cukrot nem egyszerre öntjük bele a fehérjébe, hanem legalább 3 egyenlő részletben.)

    A tojássárgájába belekeverjük a felvert fehérjehabot, majd beleszitáljuk a lisztet, ezzel is levegőt juttatunk a tésztába. Fakanállal lassan, óvatos mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) formába öntjük, és 170-180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát alkalmazni. A formában hagyjuk kihűlni.

     

    Krém készítése:

    A krémet egy nappal előbb is elkészíthetjük.

    A tejszínt egy teflon edénybe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk. Időnként megkeverjük. A forralást addig folytatjuk, amíg 115 fokos lesz a főzet. Ezt kb. 5-7 perces forralás után érjük el. Ha van cukorhőmérőnk, akkor nagyon egyszerű a dolgunk, de ha nincs, akkor se essünk kétségbe. Szálpróbával ellenőrizhetjük, hogy elértük-e a kellő hőmérsékletet. A szirupba mártsunk egy kanalat, arról vegyük a mintát. Ha a hüvelyk- és mutatóujjunk széthúzása közben kb. 2 cm-re széthúzható szál alakul ki szakadás nélkül, akkor elértük a kívánt hőmérsékletet.

    Lehúzzuk a tűzről, és beleszitáljuk a kakaóport. Csomómentesre keverjük, hozzáadunk 20 dkg vajat, elkeverjük. Kihűtjük. (Az a legjobb, ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük.)

    A maradék 15 dkg vajat habosra keverjük, és a csokoládés krémet hozzáadva tovább keverjük.

    A piskótakarikát tetszés szerint 2 vagy 3 felé vágjuk, és a krémmel megtöltjük a lapokat. Minden krémrétegre szórjunk a darált narancshéjból. A kész tortát kenjük át a maradék csokoládés krémmel. Olvasztott csokival leönthetjük, vagy csokireszelékkel panírozhatjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá