Mascarponés kávétorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek finomliszt (kb. 10 dkg)
- 5 ek cukor (kb. 10 dkg)
- 1 mk sütőpor
- 0,5 ek instant kávé
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 5 ek porcukor
- 4 ek instant kávé
- 2 ek forró víz
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
A tetejére:
- Kávébab és cukrozatlan holland kakaópor
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a fele mennyiségű cukorral és a kávéval. A fehérjéből egy csipet sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk.
Ha mindkettő elkészült, óvatosan összekeverjük a két keveréket (nem kell alaposan, elég, ha már márványos felületű).
Ezután rászitáljuk a sütőporral összevegyített lisztet, és alaposan, forgató mozdulatokkal összekeverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (30 x 40 cm) eloszlatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.
Közben a krémet is készítsük el. A kávét és a porcukrot alaposan keverjük össze a két evőkanálnyi forró vízzel (erős kávépasztát fogunk kapni), ezt a keveréket adjuk hozzá a mascarpone-hoz.
Verjük fel a tejszínhabot is, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a habfixálót. Ha ezzel is elkészültünk, a habot forgassuk hozzá a mascarpone-s kávékrémhez.
A piskótát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre, és töltsük meg a krémmel. Ebből a mennyiségből jutott az oldalára is.
A tetejét kakaóporral és kávébabbal díszítethetjük.
Tipp:
A kávé mennyiségét csökkenthetjük, bár a mascarpone és a tejszín semlegesíti az ízét