Mascarponés kávétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 5 tojás
  • 5 ek finomliszt (kb. 10 dkg)
  • 5 ek cukor (kb. 10 dkg)
  • 1 mk sütőpor
  • 0,5 ek instant kávé

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 ek porcukor
  • 4 ek instant kávé
  • 2 ek forró víz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

A tetejére:

  • Kávébab és cukrozatlan holland kakaópor

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a fele mennyiségű cukorral és a kávéval. A fehérjéből egy csipet sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk.
Ha mindkettő elkészült, óvatosan összekeverjük a két keveréket (nem kell alaposan, elég, ha már márványos felületű).

Ezután rászitáljuk a sütőporral összevegyített lisztet, és alaposan, forgató mozdulatokkal összekeverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (30 x 40 cm) eloszlatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.

Közben a krémet is készítsük el. A kávét és a porcukrot alaposan keverjük össze a két evőkanálnyi forró vízzel (erős kávépasztát fogunk kapni), ezt a keveréket adjuk hozzá a mascarpone-hoz.

Verjük fel a tejszínhabot is, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a habfixálót. Ha ezzel is elkészültünk, a habot forgassuk hozzá a mascarpone-s kávékrémhez.

A piskótát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre, és töltsük meg a krémmel. Ebből a mennyiségből jutott az oldalára is.

A tetejét kakaóporral és kávébabbal díszítethetjük.

Tipp:

A kávé mennyiségét csökkenthetjük, bár a mascarpone és a tejszín semlegesíti az ízét