Máktorta vaníliás-almás töltelékkel recept

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 7
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 dkg mák (darálatlan)
- 4 dkg nálam babapiskóta összemorzsolva
- 8 dkg reszelt alma
- 1/2 citrom reszelt héja
Krém:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 cs vaníliás pudingpor vagy 5 dkg étkezési keményítő
- 2 dl habtejszín
Almaás töltelék:
- 20 dkg alma héjastul lereszelve
- 3 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
- őrölt fahéj
- 1 tk étkezési keményítő
- 1 ek víz
Elkészítése:
Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A babapiskótát morzsoljuk jól össze.
A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
A mákot, (a mákot nem kell megdarálni!!!) az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat, és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros-tojásfehérjét.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb 15 perc alatt süssük készre a tésztát (én alsó-felső sütésnél 200 fokon, 15 percig sütöttem).
A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor már teljesen kihűlt a tészta, három egyforma kört vágjunk ki belőle, majd töltsük meg az elkészült krémmel és almás töltelékkel.
A krémhez a tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel keverjük simára.
A maradék tejet a cukor másik felével melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről és teljesen hűtsük ki.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.
Az almatöltelékhez egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg
Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára.(párolás közben többször keverjük meg)
Amikor teljesen megpárolódott az alma, akkor öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be.
Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.
Torta összeállítása:
Helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét.
Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt, almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.)
Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét, és az oldalát.
Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.
Az elkészült tortát, pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
Tipp:
A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
Tepsiben való sütés után a tésztát három egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt, ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.
A máktorta vaníliás-almás töltelékkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 32 g
Zsír: 9 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »