Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Máktorta vanília krémmel recept

Máktorta vanília krémmel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
14 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Mákos piskóta:

    • 25 dkg liszt
    • 25 dkg cukor
    • 7 dkg olvasztott sütőmargarin
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 10 dkg darát mák
    • 1 citrom reszelt héja
    • 2,5 dl tej

    Vaníliás krém:

    • 35 dkg cukor
    • 6 ek víz
    • 2 cs bourbon vaníliás cukor
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 ek liszt
    • fél vanílíarúd kikapart belseje
    • 3 dl tejszín
    • 15 dkg margarin

    Hamis marcipán bevonat:

    • 35 dkg porcukor
    • 1 dl tej
    • 20 dkg liszt
    • 2 ek keményítő
    • 2 ek mandulaaroma
    • 10 g zselatin
    • 2 ek víz
    • 50 g margarin

    Elkészítése:

    A mákos piskóta elkészítése:

    A tojásokat, a cukorral robotgéppel felverjük, majd hozzáadjuk a margarint, ezután a tej felét. Kézi habverővel gondosan eldolgozzuk benne a sütőporos lisztet, mákot és apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet.

    Az így kikevert masszát sütőpapíros 22 cm-es tortaformába töltjük. 180 fokon kb 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

    A krém elkészítése:

    A cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, alaposan kikeverjük habverővel, majd hozzáadjuk a vizet és kislángon felfőzzük.

    Utána kihűtjük (hűtő fürdőbe tesszük). Kétfelé osztjuk a krémet.

    Ha kihűlt, kézi mixerrel felverjük félig a tejszínhabot, majd hozzáadjuk a vaníliás krém felét, még kb 1 percig keverjük.

    Nagyon finom, tökéletes tartású krémet kapunk!

    A vaníliáskrém másik felét, habosra kevert margarinnal kikeverjük kb 5 perc alatt. (A margarinos krémre, csak akkor van szükség, ha bevonatos tortát készítünk!)

    Hamis marcipán bevonat:

    A tejet és a porcukrot felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és az aromát, ismét felfőzzük kb 2 percig, ajd a tűzről levéve hozzáadjuk 2 ek vízben feloldott zselatint és a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd keményítős felületen gyúrjuk. Azonnal használható. Kinyújtjuk és beborítjuk vele a kész tortát.

    Torta összeállítása:

    A piskótát 2 felé vágjuk, megtöltjük a vaníliás tejszínes krémmel, majd kívülről egyenletesen bekenjünk a margarinos krémmel és hűtőbe tesszük 1 órára.

    A hamis marcipán bevonatot kinyújtjuk és egy nyújtófa segítségével a tortára helyezzük. Kezünkkel elsimítjuk előbb a torta tetején, majd az oldalán, a felesleget levágjuk és ebből készíthetünk díszeket, virágokat, szegélyt. Ízlés szerint díszítjük!

    A marcipánt por vagy gélfestékkel kell színezni. Ha kalocsai mintát szeretnénk, érdemes pár nappal előbb elkészíteni, egy sablon alapján sütőpapírra a virágokat, majd a kész tortára felhelyezni a mintákat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá