Máktorta vanília krémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Mákos piskóta:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 7 dkg olvasztott sütőmargarin
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 csomag sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 dkg darát mák
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
Vaníliás krém:
- 35 dkg cukor
- 6 ek víz
- 2 cs bourbon vaníliás cukor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2,5 ek liszt
- fél vanílíarúd kikapart belseje
- 3 dl tejszín
- 15 dkg margarin
Hamis marcipán bevonat:
- 35 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 20 dkg liszt
- 2 ek keményítő
- 2 ek mandulaaroma
- 10 g zselatin
- 2 ek víz
- 50 g margarin
Elkészítése:
A mákos piskóta elkészítése:
A tojásokat, a cukorral robotgéppel felverjük, majd hozzáadjuk a margarint, ezután a tej felét. Kézi habverővel gondosan eldolgozzuk benne a sütőporos lisztet, mákot és apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet.
Az így kikevert masszát sütőpapíros 22 cm-es tortaformába töltjük. 180 fokon kb 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A krém elkészítése:
A cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, alaposan kikeverjük habverővel, majd hozzáadjuk a vizet és kislángon felfőzzük.
Utána kihűtjük (hűtő fürdőbe tesszük). Kétfelé osztjuk a krémet.
Ha kihűlt, kézi mixerrel felverjük félig a tejszínhabot, majd hozzáadjuk a vaníliás krém felét, még kb 1 percig keverjük.
Nagyon finom, tökéletes tartású krémet kapunk!
A vaníliáskrém másik felét, habosra kevert margarinnal kikeverjük kb 5 perc alatt. (A margarinos krémre, csak akkor van szükség, ha bevonatos tortát készítünk!)
Hamis marcipán bevonat:
A tejet és a porcukrot felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és az aromát, ismét felfőzzük kb 2 percig, ajd a tűzről levéve hozzáadjuk 2 ek vízben feloldott zselatint és a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd keményítős felületen gyúrjuk. Azonnal használható. Kinyújtjuk és beborítjuk vele a kész tortát.
Torta összeállítása:
A piskótát 2 felé vágjuk, megtöltjük a vaníliás tejszínes krémmel, majd kívülről egyenletesen bekenjünk a margarinos krémmel és hűtőbe tesszük 1 órára.
A hamis marcipán bevonatot kinyújtjuk és egy nyújtófa segítségével a tortára helyezzük. Kezünkkel elsimítjuk előbb a torta tetején, majd az oldalán, a felesleget levágjuk és ebből készíthetünk díszeket, virágokat, szegélyt. Ízlés szerint díszítjük!
A marcipánt por vagy gélfestékkel kell színezni. Ha kalocsai mintát szeretnénk, érdemes pár nappal előbb elkészíteni, egy sablon alapján sütőpapírra a virágokat, majd a kész tortára felhelyezni a mintákat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

