Máktorta vanília krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
14 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Mákos piskóta:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 7 dkg olvasztott sütőmargarin
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 dkg darát mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tej

Vaníliás krém:

  • 35 dkg cukor
  • 6 ek víz
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 2,5 ek liszt
  • fél vanílíarúd kikapart belseje
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg margarin

Hamis marcipán bevonat:

  • 35 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek mandulaaroma
  • 10 g zselatin
  • 2 ek víz
  • 50 g margarin

Elkészítése:

A mákos piskóta elkészítése:

A tojásokat, a cukorral robotgéppel felverjük, majd hozzáadjuk a margarint, ezután a tej felét. Kézi habverővel gondosan eldolgozzuk benne a sütőporos lisztet, mákot és apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet.

Az így kikevert masszát sütőpapíros 22 cm-es tortaformába töltjük. 180 fokon kb 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A krém elkészítése:

A cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, alaposan kikeverjük habverővel, majd hozzáadjuk a vizet és kislángon felfőzzük.

Utána kihűtjük (hűtő fürdőbe tesszük). Kétfelé osztjuk a krémet.

Ha kihűlt, kézi mixerrel felverjük félig a tejszínhabot, majd hozzáadjuk a vaníliás krém felét, még kb 1 percig keverjük.

Nagyon finom, tökéletes tartású krémet kapunk!

A vaníliáskrém másik felét, habosra kevert margarinnal kikeverjük kb 5 perc alatt. (A margarinos krémre, csak akkor van szükség, ha bevonatos tortát készítünk!)

Hamis marcipán bevonat:

A tejet és a porcukrot felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és az aromát, ismét felfőzzük kb 2 percig, ajd a tűzről levéve hozzáadjuk 2 ek vízben feloldott zselatint és a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd keményítős felületen gyúrjuk. Azonnal használható. Kinyújtjuk és beborítjuk vele a kész tortát.

Torta összeállítása:

A piskótát 2 felé vágjuk, megtöltjük a vaníliás tejszínes krémmel, majd kívülről egyenletesen bekenjünk a margarinos krémmel és hűtőbe tesszük 1 órára.

A hamis marcipán bevonatot kinyújtjuk és egy nyújtófa segítségével a tortára helyezzük. Kezünkkel elsimítjuk előbb a torta tetején, majd az oldalán, a felesleget levágjuk és ebből készíthetünk díszeket, virágokat, szegélyt. Ízlés szerint díszítjük!

A marcipánt por vagy gélfestékkel kell színezni. Ha kalocsai mintát szeretnénk, érdemes pár nappal előbb elkészíteni, egy sablon alapján sütőpapírra a virágokat, majd a kész tortára felhelyezni a mintákat.