Mákos mogyorótorta karamellel recept

Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 narancs reszelt héja
- 3 dkg liszt
- 12,5 dkg mogyoró
- 15 dkg ricotta
- 2 ek darált mák
- csipet só
Karamellhez:
- 15 dkg kristálycukor
- 2 dl tejszín
Elkészítése:
A mogyorót kicsit megpörköljük, majd ledaráljuk.
A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, majd robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojások sárgáját.
Ezután belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot és végül a lisztet.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan keverőlapáttal a masszához keverjük.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon 25 percig sütöttem.) Sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk kihűlni. (Én langyosra hűtöttem, és akkor vettem le a formát.)
A cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt. (Ekkor hirtelen megkeményedik a cukor!)
Addig kevergetjük, míg a megkeményedett cukor teljesen feloldódik, és besűrűsödik a karamell.
Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd a tortaszelet tetejére csorgatjuk. (Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni, besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.)
Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.
A mákos mogyorótorta karamellel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 25 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »