Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben recept
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- tej
- só
- 6 dkg cukor
továbbá:
Sztori:
A házi készítésű leveles tésztám újabb próbája. Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttől, egy hasonló, mégis merőben más desszert készült. A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésű fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek! ;)
Elkészítése:
A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, majd ha elfőtte a folyadékot, kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre főzzük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghűlt tejberizst. A végén, az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A saját készítésű vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán, akkorára nyújtjuk, hogy bőségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre. A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs. A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek, melynek a tetejére ismét lekvár kerül.
Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk, és a felvert tojással jól átkenjük. Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on készre sütjük. 10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)