Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • tej
  • 6 dkg cukor

továbbá:

  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 adag( Kb. 500 g) lehetőleg házilag készült leveles tészta
  • kb. fél üveg füge vagy más ízlés szerinti lekvár
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • vaníliás porcukor a tálaláshoz

Sztori:

A házi készítésű leveles tésztám újabb próbája. Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttől, egy hasonló, mégis merőben más desszert készült. A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésű fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek! ;)

Elkészítése:

A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, majd ha elfőtte a folyadékot,  kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre főzzük.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghűlt tejberizst.  A végén, az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.

A saját készítésű vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán, akkorára nyújtjuk, hogy bőségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre. A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs.  A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek, melynek a tetejére ismét lekvár kerül.

Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk, és a felvert tojással jól átkenjük. Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on készre sütjük. 10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)

Tipp:

Ha a tészta már szép színű, hogy a teteje ne égjen meg, mielőtt még a rizs is átsülne, takarjuk le 2 réteg alufóliával, így süssük készre. (ez is sütőfüggő persze) Lekvár helyett használhatunk friss idénygyümölcsöket is!