Kókuszkrémes torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta (2 laphoz):
- 2*3 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2*19 dkg cukor
- 2*19 dkg liszt
- 2 cs sütőpor
- 2*0,75 dl olaj
- 2*0,75 dl langyos víz
Krém:
- 10 dkg kókuszreszelék (max 20 dkg mehet bele, hogy ne legyen túl sűrű)
- 5 dl tej
- 18-20 dkg cukor
- 15-20 dkg margarin (ezek ízlés szerint adagolhatóak, ki milyen édesen, margarinosan kedveli)
- 1 cs vaníliás cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű vanília eszencia
- kókusz aromával turbósítható ;)
- 3 ek keményítő vagy ennek híján liszt
Krém a fondant alá:
- 2-3 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás puding por
- 15-20 dkg vaj
Fondant:
- kb 1 kg átszitált porcukor
- 2 ek méz
- 1 ek margarin
- 1 ek zselatin
- 4-6 ek víz
- (színezők ízlés szerint)
Elkészítése:
Lapok:
3 tojást szétválasztunk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet és az olajat. Alaposan elkeverjük. A cukor másik felét a fehérjéhez adjuk és keményre felverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport. A kemény habhoz adjuk felváltva a sárgát és a lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk, majd egy kivajazott és lisztezett, 26 cm-es formába simítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
A másik lapot is így készítjük el a maradék hozzávalókból. A lapokat kihűtjük.
Krém:
A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, a kókusszal feltesszük főni. Egy kevés tejben kikeverjük csomómentesre a keményítőt vagy a lisztet és a többihez öntve sűrűre főzzük. Miután elzártuk, kevés vajjal keverjük, hogy ne bőrösödjön és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a vajjal, gép segítségével összedolgozzuk.
Fondant alá kerülő krém:
A cukrot kevés tejjel és a pudingporral kikeverjük és a többi tejhez öntjük, majd csomómentesre főzzük.
Kevés vajjal keverjük, hűtjük, majd ha kihűlt a többi vajjal összedolgozzuk.
Fondant:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Mikor még némileg folyékony, a fondant több részre osztható és adagonként színezhető, így egyszerűbb a folyékony színezőt belekeverni.
A fondant vízzel lágyítható. Ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
Összeállítás:
Az lapokat ketté vágjuk. Mindig a lapok alsó fele kerüljön felülre, hisz az nem púpos, így a torta szép egyenes lesz.
A tortát tálra, tálcára vagy kartonra helyezzük. Megkenjük a kókusz krémmel a rétegeket, kivéve a felsőt. Mikor a lapok már egymásra kerültek a vaníliás, margarinos krémmel vékonyan körbekenjük a tortát. A fondant-ot porcukros deszkán a torta méteréhez igazítva kinyújtjuk, majd tortára terítjük. Simítóval vagy tenyerünkkel elsimítjuk, az alján a felesleget elvágjuk. Ízlés szerint díszítjük.
Tipp:
Ez a torta is a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ 10. születésnapjára készült.
A kezdeményezés Mérei Katalin színművésznő által, a KataFakanal nevű oldalán szerveződött,
az oldal tagjai, Kanálkái közreműködésében.
Egy remek csapat jött össze, csupa szív emberekkel.
Nagyon megtisztelő számomra, hogy részese lehettem! :)