Kókuszkrémes torta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta (2 laphoz):

  • 2*3 egész tojás
  • 2*19 dkg cukor
  • 2*19 dkg liszt
  • 2 cs sütőpor
  • 2*0,75 dl olaj
  • 2*0,75 dl langyos víz

Krém:

  • 10 dkg kókuszreszelék (max 20 dkg mehet bele, hogy ne legyen túl sűrű)
  • 5 dl tej
  • 18-20 dkg cukor
  • 15-20 dkg margarin (ezek ízlés szerint adagolhatóak, ki milyen édesen, margarinosan kedveli)
  • 1 cs vaníliás cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű vanília eszencia
  • kókusz aromával turbósítható ;)
  • 3 ek keményítő vagy ennek híján liszt

Krém a fondant alá:

  • 2-3 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás puding por
  • 15-20 dkg vaj

Fondant:

  • kb 1 kg átszitált porcukor
  • 2 ek méz
  • 1 ek margarin
  • 1 ek zselatin
  • 4-6 ek víz
  • (színezők ízlés szerint)

Elkészítése:

Lapok:
3 tojást szétválasztunk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet és az olajat. Alaposan elkeverjük. A cukor másik felét a fehérjéhez adjuk és keményre felverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport. A kemény habhoz adjuk felváltva a sárgát és a lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk, majd egy kivajazott és lisztezett, 26 cm-es formába simítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

A másik lapot is így készítjük el a maradék hozzávalókból. A lapokat kihűtjük.

Krém:
A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, a kókusszal feltesszük főni. Egy kevés tejben kikeverjük csomómentesre a keményítőt vagy a lisztet és a többihez öntve sűrűre főzzük. Miután elzártuk, kevés vajjal keverjük, hogy ne bőrösödjön és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a vajjal, gép segítségével összedolgozzuk.

Fondant alá kerülő krém:
A cukrot kevés tejjel és a pudingporral kikeverjük és a többi tejhez öntjük, majd csomómentesre főzzük.
Kevés vajjal keverjük, hűtjük, majd ha kihűlt a többi vajjal összedolgozzuk.

Fondant:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Mikor még némileg folyékony, a fondant több részre osztható és adagonként színezhető, így egyszerűbb a folyékony színezőt belekeverni.
A fondant vízzel lágyítható. Ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

Összeállítás:
Az lapokat ketté vágjuk. Mindig a lapok alsó fele kerüljön felülre, hisz az nem púpos, így a torta szép egyenes lesz.

A tortát tálra, tálcára vagy kartonra helyezzük. Megkenjük a kókusz krémmel a rétegeket, kivéve a felsőt. Mikor a lapok már egymásra kerültek a vaníliás, margarinos krémmel vékonyan körbekenjük a tortát. A fondant-ot porcukros deszkán a torta méteréhez igazítva kinyújtjuk, majd tortára terítjük. Simítóval vagy tenyerünkkel elsimítjuk, az alján a felesleget elvágjuk. Ízlés szerint díszítjük.

Tipp:

Ez a torta is a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ 10. születésnapjára készült.
A kezdeményezés Mérei Katalin színművésznő által, a KataFakanal nevű oldalán szerveződött,
az oldal tagjai, Kanálkái közreműködésében.
Egy remek csapat jött össze, csupa szív emberekkel.
Nagyon megtisztelő számomra, hogy részese lehettem! :)