Keksztekercs torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek kristálycukor
- 3 ek finomliszt
- 1 ek kakaópor
Kekszes tészta:
- tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg puha vaj
- 0,5 dl rum
- 2 ek kakaópor
- 3 ek porcukor
- 25 dkg darált keksz
Krém:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
Vaníliás krém:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek kristálycukor
- 4 ek finomliszt
- 0,5 vaníliarúd
- 5 dl tej
- 10 gramm zselatin
Továbbá:
- 2 ek víz
- 1 ek kakaópor
- 6 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral kibélelünk egy kicsi tortaformát, és egy kicsi vagy közepes tepsit.
A masszát elfelezzük, felét a kerek formában sütjük meg, másik felét a tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, a kerek lapot rácsra borítjuk, a téglalap alakút pedig papírostul többször feltekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni.
Kekszes tészta készítése:
Összekeverjük a kekszes tészta hozzávalóit. Adunk hozzá annyi tejet, hogy jól tudjuk majd nyújtani. Egy nagyobb és egy kisebb cipóra osztjuk, mindkettőt téglalap alakúra kinyújtjuk (porcukorral megszórt deszkán a legkönnyebb).
Krém készítése:
A 20 dkg puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Megkenjük vele a két kekszes alapot, majd mindegyiket hosszában feltekerjük, mint a bejglit. Hideg helyen dermesztjük.
Vaníliás krém készítése:
Megfőzzük a vaníliás krémet. Felforralunk 4 dl tejet a felhasított, kikapart vaníliával. A maradék tejet csomómentesre keverjük a liszttel, a porcukorral és a tojások sárgájával. Habot verünk a fehérjékből. A forró tejhez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket, és nagyon kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.
Még forrón belekeverjük a beáztatott, majd felmelegített zselatint, és rögtön beleforgatjuk a tojáshabot is.
Összeállítás:
Kettévágjuk a kerek piskótalapot. Az alját visszatesszük a tortaformába. A nagyobb keksztekercset fél centi vastagra felkarikázzuk, kirakjuk vele a torta oldalát. Lehúzzuk a piskótatekercsről a papírt, és ha már kezd dermedni a krém, egy kis részével megkenjük, feltekerjük. Az előkészített tortaformába belesimítjuk a maradék krém felét. A piskótatekercset háromszögekre vágjuk, és a torta közepén, a krém tetején egy kört formázunk a szeletekből. A maradék főzött krémet rátöltjük, és rárakjuk a felső piskótalapot.
Elkészítjük a tetejére a mázat:
Kikeverjük a kakaót a porcukorral és a vízzel, felfőzzük, majd hozzákeverjük a hideg, kockára vágott vajat. Ráöntjük a torta felső lapjára. A kisebb keksztekercset is felkarikázzuk fél centi vastagra, és rátesszük a torta tetejére. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
Másnap leszedjük róla a karimát, utána már szépen szeletelhető.
A keksztekercs torta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 17 g