Keksztekercs torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek kristálycukor
  • 3 ek finomliszt
  • 1 ek kakaópor

Kekszes tészta:

  • tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 0,5 dl rum
  • 2 ek kakaópor
  • 3 ek porcukor
  • 25 dkg darált keksz

Krém:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj

Vaníliás krém:

  • 4 tojás
  • 5 ek kristálycukor
  • 4 ek finomliszt
  • 0,5 vaníliarúd
  • 5 dl tej
  • 10 gramm zselatin

Továbbá:

  • 2 ek víz
  • 1 ek kakaópor
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj

Elkészítése:

Piskóta készítése:

A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral kibélelünk egy kicsi tortaformát, és egy kicsi vagy közepes tepsit.

A masszát elfelezzük, felét a kerek formában sütjük meg, másik felét a tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, a kerek lapot rácsra borítjuk, a téglalap alakút pedig papírostul többször feltekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni.

Kekszes tészta készítése:

Összekeverjük a kekszes tészta hozzávalóit. Adunk hozzá annyi tejet, hogy jól tudjuk majd nyújtani. Egy nagyobb és egy kisebb cipóra osztjuk, mindkettőt téglalap alakúra kinyújtjuk (porcukorral megszórt deszkán a legkönnyebb).

Krém készítése:

A 20 dkg puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Megkenjük vele a két kekszes alapot, majd mindegyiket hosszában feltekerjük, mint a bejglit. Hideg helyen dermesztjük.

Vaníliás krém készítése:

Megfőzzük a vaníliás krémet. Felforralunk 4 dl tejet a felhasított, kikapart vaníliával. A maradék tejet csomómentesre keverjük a liszttel, a porcukorral és a tojások sárgájával. Habot verünk a fehérjékből. A forró tejhez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket, és nagyon kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.
Még forrón belekeverjük a beáztatott, majd felmelegített zselatint, és rögtön beleforgatjuk a tojáshabot is.

Összeállítás:

Kettévágjuk a kerek piskótalapot. Az alját visszatesszük a tortaformába. A nagyobb keksztekercset fél centi vastagra felkarikázzuk, kirakjuk vele a torta oldalát. Lehúzzuk a piskótatekercsről a papírt, és ha már kezd dermedni a krém, egy kis részével megkenjük, feltekerjük. Az előkészített tortaformába belesimítjuk a maradék krém felét. A piskótatekercset háromszögekre vágjuk, és a torta közepén, a krém tetején egy kört formázunk a szeletekből. A maradék főzött krémet rátöltjük, és rárakjuk a felső piskótalapot.

Elkészítjük a tetejére a mázat:

Kikeverjük a kakaót a porcukorral és a vízzel, felfőzzük, majd hozzákeverjük a hideg, kockára vágott vajat. Ráöntjük a torta felső lapjára. A kisebb keksztekercset is felkarikázzuk fél centi vastagra, és rátesszük a torta tetejére. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.

Másnap leszedjük róla a karimát, utána már szépen szeletelhető.