Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi gesztenyetorta recept

Karácsonyi gesztenyetorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    26 cm-es tortaformához:

    • 20 dkg gesztenyemassza
    • 10 dkg liszt
    • 1 tk sütőpor
    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 tk rumaroma

    Gesztenyés krémhez:

    • 20 dkg gesztenyemassza
    • 15 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1/2 rumaroma
    • 7 g zselatin (por)
    • 0,5 dl víz
    • 2 dl habtejszín

    Továbbá:

    • 3-4 ek ízlés szerinti, savanykás lekvár
    • 12,5 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó csokoládé)

    Elkészítése:

    Tészta készítése:

    A tojások fehérjét robotgéppel kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellet apránként adjuk hozzá a porcukrot. Ezután addig keverjük, hogy kemény habot kapjunk, majd tegyük félre.

    Egy tálba tegyük bele a gesztenyemasszát, a tojások sárgáját, a rumaromát, a vaníliás cukrot, majd keverjük alaposan össze. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül apránként, óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot is.

    Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre.

    Amikor a tészta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

    Krém készítése:

    A gesztenyemasszát keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával.

    A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
    Ezután hűtsük ki, majd keverjük hozzá a gesztenyés masszához.

    A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a zselatinos gesztenyekrémhez.

    Összeállítás:

    A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el egy vékonyabb és két vastagabb tésztalappá.

    Ezután a vékony tésztalapot helyezzük bele egy 24 cm-es tortaformába, majd kenjük le 2-3 evőkanál lekvárral. (Sütés közben a tészta kissé összezsugorodik, így éppen kitölt egy 24 cm-es formát.)

    Ezután a lekváros lapra helyezzük rá az egyik vastagabb tésztalapot, és kanalazzuk rá egyenletesen a gesztenyés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot is. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
    Végül a maradék lekvárral vékonyan kenjük le a torta tetejét.

    Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy akár egész éjszakára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

    Borítás:

    A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel.
    Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és vonjuk be az olvasztott csokoládéval, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

    Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, és ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    A karácsonyi gesztenyetorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 262 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 42 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá