Karácsonyi gesztenyetorta recept
Hozzávalók:
26 cm-es tortaformához:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk rumaroma
Gesztenyés krémhez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 rumaroma
- 7 g zselatin (por)
- 0,5 dl víz
- 2 dl habtejszín
Továbbá:
- 3-4 ek ízlés szerinti, savanykás lekvár
- 12,5 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó csokoládé)
Elkészítése:
Tészta készítése:
A tojások fehérjét robotgéppel kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellet apránként adjuk hozzá a porcukrot. Ezután addig keverjük, hogy kemény habot kapjunk, majd tegyük félre.
Egy tálba tegyük bele a gesztenyemasszát, a tojások sárgáját, a rumaromát, a vaníliás cukrot, majd keverjük alaposan össze. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül apránként, óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot is.
Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre.
Amikor a tészta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Krém készítése:
A gesztenyemasszát keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
Ezután hűtsük ki, majd keverjük hozzá a gesztenyés masszához.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a zselatinos gesztenyekrémhez.
Összeállítás:
A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el egy vékonyabb és két vastagabb tésztalappá.
Ezután a vékony tésztalapot helyezzük bele egy 24 cm-es tortaformába, majd kenjük le 2-3 evőkanál lekvárral. (Sütés közben a tészta kissé összezsugorodik, így éppen kitölt egy 24 cm-es formát.)
Ezután a lekváros lapra helyezzük rá az egyik vastagabb tésztalapot, és kanalazzuk rá egyenletesen a gesztenyés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot is. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
Végül a maradék lekvárral vékonyan kenjük le a torta tetejét.
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy akár egész éjszakára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Borítás:
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és vonjuk be az olvasztott csokoládéval, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, és ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A karácsonyi gesztenyetorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 8 g