Karácsonyi gesztenyetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karácsonyi gesztenyetorta

Hozzávalók:

26 cm-es tortaformához:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 7 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk rumaroma

Gesztenyés krémhez:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 rumaroma
  • 7 g zselatin (por)
  • 0,5 dl víz
  • 2 dl habtejszín

Továbbá:

  • 3-4 ek ízlés szerinti, savanykás lekvár
  • 12,5 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó csokoládé)

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tojások fehérjét robotgéppel kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellet apránként adjuk hozzá a porcukrot. Ezután addig keverjük, hogy kemény habot kapjunk, majd tegyük félre.

Egy tálba tegyük bele a gesztenyemasszát, a tojások sárgáját, a rumaromát, a vaníliás cukrot, majd keverjük alaposan össze. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül apránként, óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot is.

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre.

Amikor a tészta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Krém készítése:

A gesztenyemasszát keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
Ezután hűtsük ki, majd keverjük hozzá a gesztenyés masszához.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a zselatinos gesztenyekrémhez.

Összeállítás:

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el egy vékonyabb és két vastagabb tésztalappá.

Ezután a vékony tésztalapot helyezzük bele egy 24 cm-es tortaformába, majd kenjük le 2-3 evőkanál lekvárral. (Sütés közben a tészta kissé összezsugorodik, így éppen kitölt egy 24 cm-es formát.)

Ezután a lekváros lapra helyezzük rá az egyik vastagabb tésztalapot, és kanalazzuk rá egyenletesen a gesztenyés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot is. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
Végül a maradék lekvárral vékonyan kenjük le a torta tetejét.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy akár egész éjszakára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Borítás:

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és vonjuk be az olvasztott csokoládéval, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, és ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.