Gesztenye torta recept
Ők is elkészítették

Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.
Hozzávalók 16 szelethez:
Tésztához:
- 8 db közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek liszt ( 10 g liszt = 7 g CH)
- 2 ek kakaópor
- 1 cs sütőpor
- folyékony édesítőszer
- 1 tk vanília aroma
- 8 ek víz
Krémhez:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg natúr gesztenye massza
- 3 dl 1,5 % tej (~ 12 g CH)
- 1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
- folyékony édesítőszer
- rumaroma (ízlés szerint)
- 1 kupaknyi citromlé
Bevonáshoz:
- 2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
Díszítésnek:
- natúr gesztenyemassza
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.
A 8 ek lisztet összekeverjük a sütőporral és félre tesszük, 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig csipet sóval és az édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga masszához adunk a 2 ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojás fehérjét is. Kb 10 perc alatt világosra sütjük, rácsra téve kihűtjük.
A kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el a tésztát csak itt 2 ek kakaóport is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet. Ha túl sűrű lenne a massza nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el (a fehér piskótához kb 1 ek, a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel). Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez- egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot- kihűtjük.
A natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit félre teszünk a tortánk tetejére. A margarint és az édesítőt habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliás pudingot, majd a gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük. Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz.
A kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és kakaós piskótával zárjuk a sort.
Kívülről vékonyan megkenjük a krémmel, tegyük hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín a külső felületre. Felverjük kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.
A tejszínhab felébe kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. A torta tetejét az előzőleg félre tett gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »