Gesztenye torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gesztenye torta

Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.

Hozzávalók 16 szelethez:
Tésztához:

  • 8 db közepes tojás
  • 8 ek liszt ( 10 g liszt = 7 g CH)
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • folyékony édesítőszer
  • 1 tk vanília aroma
  • 8 ek víz

Krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg natúr gesztenye massza
  • 3 dl 1,5 % tej (~ 12 g CH)
  • 1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
  • folyékony édesítőszer
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • 1 kupaknyi citromlé

Bevonáshoz:

  • 2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

Díszítésnek:

  • natúr gesztenyemassza

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.

A 8 ek lisztet összekeverjük a sütőporral és félre tesszük, 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig csipet sóval és az édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga masszához adunk a 2 ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojás fehérjét is. Kb 10 perc alatt világosra sütjük, rácsra téve kihűtjük.

A kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el a tésztát csak itt 2 ek kakaóport is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet. Ha túl sűrű lenne a massza nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el (a fehér piskótához kb 1 ek, a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel). Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.

Krémhez- egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot- kihűtjük.

A natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit félre teszünk a tortánk tetejére. A margarint és az édesítőt habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliás pudingot, majd a gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük. Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz.

A kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és kakaós piskótával zárjuk a sort.

Kívülről vékonyan megkenjük a krémmel, tegyük hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín a külső felületre. Felverjük kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.

A tejszínhab felébe kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. A torta tetejét az előzőleg félre tett gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve :)