Gesztenye torta recept
A torta alaphoz:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 evőkanál porcukor
- 10 dkg sütőmargarin
- 6 evőkanál finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
A tekercshez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 1 ek kakaópor
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 2 ek hideg víz
- csipet só
- 9 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
A krémhez:
- 2 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor
- 30-35 dkg porcukor
- 7 dl tej
- 40 dkg margarin
- 75 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum
A tetejére
- 6 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 3-4 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
A tésztát 26 cm-es kapcsos formába simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A felengedett puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük.
A krém 2/3 részét egyenletesen a tésztára kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele.
Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk. A krém 1/3 részével a tekercset megtöltjük, felszeleteljük és a torta oldalára illesztjük.