Gesztenye torta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

A torta alaphoz:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 6 evőkanál finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor

A tekercshez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 ek kakaópor
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 ek hideg víz
  • csipet só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor

A krémhez:

  • 2 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor
  • 30-35 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 40 dkg margarin
  • 75 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum

A tetejére

  • 6 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 3-4 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük.

A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

A tésztát 26 cm-es kapcsos formába simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A felengedett puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük.

A krém 2/3 részét egyenletesen a tésztára kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele.

Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk. A krém 1/3 részével a tekercset megtöltjük, felszeleteljük és a torta oldalára illesztjük.