Fehércsokis kakaós torta recept
Ők is elkészítették
Nagy megtiszteltetés ért a napokban . . . felkértek legyek tanú egy házassági fogadalom tételnél.
Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehetek, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak ;)
Hozzávalók:
Piros tésztához (Red velvet):
- 36 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 1 ek kakaópor
- 1 tk só
- 1 tk szódapor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 23 dkg vaj
- 2,5 dl joghurt
- 1 ek almaecet
- 1 tk vanília esszencia
- 1,5 ek piros ételfesték
Barna tésztához:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek liszt
- 2 ek porcukor
- 1 ek kakaópor
- 3 ek víz
- 1 ek olaj
- 1 mk sütőpor
Fehér krém:
- 6 ek tejszín
- 100 g fehércsokoládé
- 2 dl habtejszín
Barna krém:
- 6 ek tejszín
- 100 g étcsokoládé
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 dl habtejszín
Díszítés:
- fehér fondant cukor pillangók
- málnalekvár (vagy valamilyen más savanykás lekvár) a lapokra
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 175 fokra, a szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.
A piros tésztához a kakaót, az ételfestéket és a vaníliát homogénné keverem, majd félre teszem. A száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félre teszem. A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzáadom, jól kidolgozom. Kis adagokban beleszórom a lisztes keveréket, majd a festékes massza következik. Az almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem (ez pezsegni fog), így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Amikor elkészült pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.
A barna tésztához a tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket beleszóróm és vizet és olajat csorgatva hozzá, lazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott, lisztezett formában 10-12 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Rácsra téve kihűtöm.
A fehér krémhez kis lábasban tejszínt hevítek, majd beletördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet, amíg a csoki teljesen el nem olvad. A tűzről levéve langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.
A barna krémhez egy edényben tejszínt hevítek, majd beletördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd a tűzről levéve hozzászórom a kakaóport, a masszát simára keverem, langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan hozzáforgatom, az így elkészült krémet hűtőbe teszem.
A kihűlt piros tésztát félbe vágom, egyik felét tortatálra téve málna lekvárral vékonyan megkenem, majd a barna krémből kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a barna tészta, amit szintén málnalekvárral vékonyan lekentem és ismét barna krémmel borítottam. Az egészet lefedtem a piros tortalappal és nagyon vékonyan, fehér krémmel borítottam a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöttem és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítettem a tortát.
Megszárított fehér fondant pillangókat ültettem a krém tetejére. Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem örültek :)