Fehércsokis kakaós torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Nagy megtiszteltetés ért a napokban . . . felkértek legyek tanú egy házassági fogadalom tételnél.
Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehetek, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak ;)

Hozzávalók:
Piros tésztához (Red velvet):

  • 36 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tk só
  • 1 tk szódapor
  • 2 tojás
  • 23 dkg vaj
  • 2,5 dl joghurt
  • 1 ek almaecet
  • 1 tk vanília esszencia
  • 1,5 ek piros ételfesték

Barna tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek kakaópor
  • 3 ek víz
  • 1 ek olaj
  • 1 mk sütőpor

Fehér krém:

  • 6 ek tejszín
  • 100 g fehércsokoládé
  • 2 dl habtejszín

Barna krém:

  • 6 ek tejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 dl habtejszín

Díszítés:

  • fehér fondant cukor pillangók
  • málnalekvár (vagy valamilyen más savanykás lekvár) a lapokra

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 175 fokra, a szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.

A piros tésztához a kakaót, az ételfestéket és a vaníliát homogénné keverem, majd félre teszem. A száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félre teszem. A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzáadom, jól kidolgozom. Kis adagokban beleszórom a lisztes keveréket, majd a festékes massza következik. Az almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem (ez pezsegni fog), így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Amikor elkészült pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.

A barna tésztához a tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket beleszóróm és vizet és olajat csorgatva hozzá, lazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott, lisztezett formában 10-12 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Rácsra téve kihűtöm.

A fehér krémhez kis lábasban tejszínt hevítek, majd beletördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet, amíg a csoki teljesen el nem olvad. A tűzről levéve langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.

A barna krémhez egy edényben tejszínt hevítek, majd beletördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd a tűzről levéve hozzászórom a kakaóport, a masszát simára keverem, langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan hozzáforgatom, az így elkészült krémet hűtőbe teszem.

A kihűlt piros tésztát félbe vágom, egyik felét tortatálra téve málna lekvárral vékonyan megkenem, majd a barna krémből kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a barna tészta, amit szintén málnalekvárral vékonyan lekentem és ismét barna krémmel borítottam. Az egészet lefedtem a piros tortalappal és nagyon vékonyan, fehér krémmel borítottam a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöttem és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítettem a tortát.

Megszárított fehér fondant pillangókat ültettem a krém tetejére. Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem örültek :)