Eszterházy torta recept
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje - 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
- 15 dkg darált dió
- 1 mk őrölt fahéj
- csipet só
Krém:
- 2,5 dl tej
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
- 1 rumaroma vagy ízlés szerint rum
Csokoládé díszítés:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot majd verjük kemény habbá.
Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.
Vágjunk ki sütőpapírból öt darab 20 cm-es kört, (kicsit nagyobbra vágjuk mint a megrajzolt kör), majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.
A krémhez egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék, meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is. Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.
Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.
A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.
Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.
Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva, fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen)
Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.
Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.
Az eszterházy torta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 25 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

