Eszterházy torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:

  • 5 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 15 dkg darált dió
  • 1 mk őrölt fahéj
  • csipet só

Krém:

  • 2,5 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
  • 1 rumaroma vagy ízlés szerint rum

Csokoládé díszítés:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot majd verjük kemény habbá.

Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.

Vágjunk ki sütőpapírból öt darab 20 cm-es kört, (kicsit nagyobbra vágjuk mint a megrajzolt kör), majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.

A krémhez egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék, meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is. Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.

Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.

A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.

Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.

Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva, fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen)
Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.

Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.