Eszterházy torta recept
Hozzávalók:
Piskóta:
- 10 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg darált dió
- 2 dkg rétes liszt
Krém:
- 2 dkg zselatin fix
- 2,5 dl tej
- 1 vaníliás cukor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 12 dkg kristálycukor
- 30 dkg margarin
- 5 dkg darált dió
Máz:
- 1 tábla étcsoki
- 10 dkg porcukor
- víz
Díszítés:
- őrölt dió
- fél diószemek
Elkészítése:
A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet és a diót. Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, 4-5 részre vágjuk lapjában.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a tejet felforraljuk. Ha forr a tej, apránként belecsorgatjuk a cukros tojássárgákat, és sűrűre főzzük. Ha félig kihűlt, hozzáadjuk a diót és a margarint. Jól kikeverjük (én mixerrel is átkevertem), és hűtőbe tesszük.
A lapokat megkenjük a krémmel úgy, hogy hagyunk kellő mennyiséget a tetejére és az oldalára is.
A porcukrot annyi hideg vízzel hígítjuk, hogy ne legyen sem túl híg, sem túl sűrű. Bevonjuk vele a tortát.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és tetejét körbecsíkozzuk, majd tűvel, vagy fogvájóval kihúzkodjuk mintára.
A torta oldalát durvára őrölt dióval megszórjuk, a tetejét pedig fél diószemekkel díszítjük.