Eszterházy torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 10 tojásfehérje
  • 30 dkg kristálycukor
  • 30 dkg darált dió
  • 2 dkg rétes liszt

Krém:

  • 2 dkg zselatin fix
  • 2,5 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája
  • 12 dkg kristálycukor
  • 30 dkg margarin
  • 5 dkg darált dió

Máz:

  • 1 tábla étcsoki
  • 10 dkg porcukor
  • víz

Díszítés:

  • őrölt dió
  • fél diószemek

Elkészítése:

A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet és a diót. Sütőpapírral bélelt tortaformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, 4-5 részre vágjuk lapjában.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a tejet felforraljuk. Ha forr a tej, apránként belecsorgatjuk a cukros tojássárgákat, és sűrűre főzzük. Ha félig kihűlt, hozzáadjuk a diót és a margarint. Jól kikeverjük (én mixerrel is átkevertem), és hűtőbe tesszük.

A lapokat megkenjük a krémmel úgy, hogy hagyunk kellő mennyiséget a tetejére és az oldalára is.

A porcukrot annyi hideg vízzel hígítjuk, hogy ne legyen sem túl híg, sem túl sűrű. Bevonjuk vele a tortát.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és tetejét körbecsíkozzuk, majd tűvel, vagy fogvájóval kihúzkodjuk mintára.

A torta oldalát durvára őrölt dióval megszórjuk, a tetejét pedig fél diószemekkel díszítjük.