Erdei gyümölcsös, mákos pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 18 dkg liszt
- 10 dkg mák
- 7 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Erdei gyümölcsös réteg:
- 30 dkg fagyasztott piros ribizli
- 45 dkg fagyasztott szeder
- 5 evőkanál barna cukor
- 3 púpos evőkanál keményítő
- kevés víz
Mascarponés krém:
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg fehér csokoládé
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a mákot és a tojást és tésztát gyúrunk belőle. Ha a mák frissen darált, illetve nagyon nedves, akkor egy kicsit több lisztet is felvehet a tészta. Ha készen van és szépen összeállt, nem ragacsos, akkor fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre. Amíg pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
A töltelék elkészítése:
Az erdei gyümölcsös réteghez a gyümölcsöket egy lábasba tesszük. Érdemes már eleve ebben felolvasztani, így spórolunk a mosogatással és a kiengedett levet is hasznosítani tudjuk.
Nem baj, ha a gyümölcs nem olvadt teljesen ki, úgyis főzni fogjuk és a hőtől majd felenged.
A barna cukrot a gyümölcsre kanalazzuk, és gyakori kevergetés mellett összeforraljuk. Érdemes megkóstolni, és szánk ízléséhez alakítani a cukor mennyiségét, ugyanakkor nem baj, ha kicsit savanykás, ez jól fog passzolni a pite tetejére kerülő édes krémhez.
Néhány percig rotyogtatjuk, hogy a lé egy része elfőjön. A keményítőt egy kis hideg vízben elkeverjük, és hozzáadjuk a gyümölcshöz.
Így már éppen csak addig főzzük, amíg besűrűsödik, pudingszerű állaga lesz. Vigyázzunk, nem szabad túl sokáig főzni.
Összeállítás:
Fél óra elteltével a tésztát kivesszük a hűtőből, alaposan meglisztezett deszkán kinyújtjuk egy akkora körré, amivel egy 22-24 cm-es piteformát ki tudunk bélelni. Óvatosan feltekerjük a sodrófára és a piteformába emeljük a tésztát, elegyengetjük úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.
Ha valahol elszakadna, akkor a formába téve könnyedén össze tudjuk tapasztani a darabokat. A szélén túllógó részeket egy éles késsel le tudjuk vágni.
Sütés:
A tésztát ezután kibéleljük sütőpapírral, és erre lencsét / babot vagy sütőbabot/-gyöngyöt teszünk.
Így sütéskor nem fog felpúposodni a tészta. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Utána levesszük a sütőpapírt és anélkül sütjük tovább még 10-15 percig, addig, amíg egy kis színt kap a teteje.
Ha kész, kihűtjük és ezalatt elkészítjük a fehér csokoládé krémet.
A mascarpone krém elkészítése:
A fehér csokoládét megolvasztjuk és hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű mascarponét.
Csomómentesre keverjük és hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszaszilárduljon.
A kihűlt pite tésztán elegyengetjük az időközben szintén lehűlt erdei gyümölcsös réteget.
Ennek a tetejére kenjünk a fehér csokoládés krémet, de ha igazán látványos desszertet szeretnénk, akkor töltsük egy habzsákba, és nyomjunk kis csúcsokat a tetejére csillagfejjel.
Tipp:
A megmaradt tésztát gyúrjuk össze és szaggassunk belőle formákat. Finom kekszet tudunk belőle sütni, amit magában vagy a csokoládés krémmel megkenve ehetünk kávé vagy tea mellé vagy csak úgy nassolás gyanánt.