Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Dobostorta recept

Dobostorta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    24 cm átmérőjű karikához:

    • 8 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 16 dkg cukor
    • 5 dkg vaj
    • 16 dkg liszt
    • 1 kávéskanál sütőpor

    Krémhez:

    • 5 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20-25 dkg porcukor
    • 30 dkg vaj
    • 4 dkg kakaó por
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 25 dkg étcsokoládé

    Tetejére:

    • 20 dkg kristálycukor
    • 5 dkg vaj

    Elkészítése:

    Elsőként megsütjük a tészta lapokat. Összetétele és elkészítése megegyezik a piskóta felvert készítésével,a különbség csak az, hogy zsírozott és lisztezett tepsin sütjük, valamint a tésztájába is használunk zsiradékot. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A vajat kezdjük el megolvasztani kis lángon.

    A tojások sárgáját a cukor felével habosra verjük, a fehérjét pedig a cukor másik felével. Ha ez kész akkor óvatosan egymásba kezdjük forgatni a kétféle masszát.  A megolvadt vajat lassan csurgatva tesszük az elegyhez és ezután a sütőporral elkevert átszitált lisztet is óvatos mozdulatokkal hozzá keverjük. Ha van több tepsink akkor zsírozzuk és lisztezzük ki az aljukat majd a tortakarika segítségével rajzoljuk be a méretet. Osszuk el a masszánkat 6 felé, kenjük el a lemezeken és süssük meg.

    Sütője válogatja, de általában 10 perc kell egy lapnak. Amikor kivettük rögtön vágjunk alá késsel, mert ha megvárjuk amíg kihűl akkor nem jön le (tapasztalat). Kihűlés után a lapokat meghintjük liszttel, és egymásra helyezve tudjuk tárolni.

    Most jöhet a krém:

    A tojásokat a kétféle cukorral vízgőz felett felmelegítjük, hozzá szitáljuk a kakaóport majd kihűlésig habbá verjük. A csokoládét szintén vízgőz felett felolvasztjuk és a tojásos masszához keverjük.  A vajat kihabosítjuk és végül egyesítjük a többi hozzávalóval robotgép segítségével. A kész krémet hűlni hagyjuk.

    Rakjuk össze a tortánkat:) A lapok közül válasszuk a legszebbet és tegyük félre. A krémből hagyjunk a tetejére is. Érdemes 5 evőkanállal félre tenni belőle.  A többit kezdjük betölteni a krémmel. Kenjük körbe és recés hablapát segítségével csíkozzuk. A félre tett krémből nyomjunk habrózsákat a tetejére és tegyük hűtőbe.

    Következhet a teteje:

    Ettől a folyamattól még a legtapasztaltabbak is tartanak. Nekem sem sikerül mindig. :) A cukrot olvasszuk fel kis lángon aranybarnára. Vigyázzunk, mert hamar leég!Készítsünk mindent kéz közelbe, mert gyorsan kell dolgozni vele. A vajat húzzuk végig annak a késnek a pengéjén amelyikkel szeletelni fogjuk.

    A szeleteket előre is be lehet osztani így könnyebb és gyorsabb vágni. Öntsük a karamellt a lapra és gyorsan kenjük el egyenletesen.

    A vajazott kés segítségével vágjuk fel. Én személy szerint kettőt vágtam vele és újra vajaztam. Ezt mindenki kitapasztalja, hogy hogyan könnyebb. Nekem így bevált.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá