Dobos torta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 9
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
Krém:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 25 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 30 dkg vaj
- 2 tasak vaníliás cukor
Máz:
- 1 kk vaj/margarin
- 15 dkg kristálycukor
- néhány csepp citromlé
- vaj a kés kenéséhez
Díszítéshez:
- 1,5 dl habtejszín
Elkészítése:
Tészta készítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni. Sütőpapírból 8 db 26 cm-es kört vágunk és tepsire fektetjük őket.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A tojások sárgáját a cukorral habosítsuk ki, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojáshabot, legvégül pedig a nem forró vajat.
A tésztát osszuk el a 8 korongon egyenlően, simítsuk el és a forró sütőbe téve világosra sütjük a korongokat egymás után. A megsült korongokra egy 24 cm-es tortakarikát ráhelyezünk és körbevágjuk, így mindegyik korong egyforma méretű lesz. Hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
A tojásokat a porcukorral kihabosítjuk. Beletördeljük az étcsokoládét és vízgőz felett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt csokis krémet.
Egy lapot félreteszünk, a többit megtöltjük a krémmel, kicsit összenyomjuk, majd kívülről vékonyan befedjük a maradék krémmel oldalt és a tetején is. Hűtőszekrénybe tesszük a tortát, hogy jól lehűljön.
Máz készítése:
A vajat a cukorral felolvasztjuk. Hozzáadjuk a citromlevet és lassú tűzön aranysárgára pirítjuk. Vajjal megkent széles pengéjű késsel gyors mozdulatokkal a félretett piskótalapra rásimítjuk. Bevajazzuk a kés pengéjét, és még melegen 16 szeletre vágjuk a lapot (a kést minden vágás előtt vajazzuk be!).
A lehűlt torta tetejére tesszük a cukormázas szeleteket, majd felvert tejszínnel díszítjük a tortát.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »


