Dobos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Dobos torta

Hozzávalók:

Tészta:

  • 9 tojás
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 18 dkg liszt

Krém:

  • 6 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg vaj
  • 2 tasak vaníliás cukor

Máz:

  • 1 kk vaj/margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • néhány csepp citromlé
  • vaj a kés kenéséhez

Díszítéshez:

  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta készítése:

 

A tojásokat szétválasztjuk. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni. Sütőpapírból 8 db 26 cm-es kört vágunk és tepsire fektetjük őket.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A tojások sárgáját a cukorral habosítsuk ki, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojáshabot, legvégül pedig a nem forró vajat.

A tésztát osszuk el a 8 korongon egyenlően, simítsuk el és a forró sütőbe téve világosra sütjük a korongokat egymás után. A megsült korongokra egy 24 cm-es tortakarikát ráhelyezünk és körbevágjuk, így mindegyik korong egyforma méretű lesz. Hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:

A tojásokat a porcukorral kihabosítjuk. Beletördeljük az étcsokoládét és vízgőz felett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt csokis krémet.

Egy lapot félreteszünk, a többit megtöltjük a krémmel, kicsit összenyomjuk, majd kívülről vékonyan befedjük a maradék krémmel oldalt és a tetején is. Hűtőszekrénybe tesszük a tortát, hogy jól lehűljön.

Máz készítése:

A vajat a cukorral felolvasztjuk. Hozzáadjuk a citromlevet és lassú tűzön aranysárgára pirítjuk. Vajjal megkent széles pengéjű késsel gyors mozdulatokkal a félretett piskótalapra rásimítjuk. Bevajazzuk a kés pengéjét, és még melegen 16 szeletre vágjuk a lapot (a kést minden vágás előtt vajazzuk be!).

A lehűlt torta tetejére tesszük a cukormázas szeleteket, majd felvert tejszínnel díszítjük a tortát.