Dobos ízű legyezőtorta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskótához:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 g jilkpaszta (a jilk cukrászati adalékanyag, térfogatnövelésre használják pl piskóták készítésénél 9
- 80 ml víz
- 160 g porcukor
- 240 g liszt
- 4 g sütőpor
Krémhez:
- 150 g kristálycukor
- 200 ml víz
- 50 g vaníliás pudingpor
- 10 g jó minőségű kakaópor
- 150 ml tej
- 50 ml kávé
- 50 g porcukor
- 30 g vaníliás cukor
- 250 g margarin
Elkészítése:
A piskótához először a jilkpasztát, a vizet, a porcukrot és a tojásokat habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd gáztepsiben sütőpapírra kenve sütjük 170 fokon, majd kihűtjük.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk és a vízzel felöntjük és addig forraljuk, amíg az összes karamell el nem olvad. Ha kész 300 ml folyadékot kapunk.
Egy másik edényben a pudingot és a kakaóport kikeverjük csomómentesre a hideg tejjel és a kávéval, hozzáöntjük a karamelles folyadékot és állandó keverés mellet sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
A margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük és a már hideg, főzött krémet hozzákeverjük.
A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztára rákenjük a krém felét és három egyforma csíkra vágjuk. Egy csíkot csigaszerűen feltekerünk, majd a talpára állítjuk és a másik két piskóta csíkot egyenként körbe rátekerjük figyelve az illesztésre.
A maradék krémmel burkoljuk és krémrózsákkal díszítjük.
Tipp:
Ha nem kapunk jilkpasztát, akkor hagyományos piskótát sütünk. Ha a piskótát három csíkra vágjuk magas tortát kapunk, de vághatjuk négy csíkra is, akkor a tortánk alacsonyabb és nagyobb átmérőjű lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »
10 szuper lecsós recept, amit még nem próbáltál
Fedezd fel a lecsó sokoldalúságát ebben a válogatásban, ahol a hagyományos
Tovább olvasom »