Dobos ízű legyezőtorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 g jilkpaszta (a jilk cukrászati adalékanyag, térfogatnövelésre használják pl piskóták készítésénél 9
- 80 ml víz
- 160 g porcukor
- 240 g liszt
- 4 g sütőpor
Krémhez:
- 150 g kristálycukor
- 200 ml víz
- 50 g vaníliás pudingpor
- 10 g jó minőségű kakaópor
- 150 ml tej
- 50 ml kávé
- 50 g porcukor
- 30 g vaníliás cukor
- 250 g margarin
Elkészítése:
A piskótához először a jilkpasztát, a vizet, a porcukrot és a tojásokat habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd gáztepsiben sütőpapírra kenve sütjük 170 fokon, majd kihűtjük.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk és a vízzel felöntjük és addig forraljuk, amíg az összes karamell el nem olvad. Ha kész 300 ml folyadékot kapunk.
Egy másik edényben a pudingot és a kakaóport kikeverjük csomómentesre a hideg tejjel és a kávéval, hozzáöntjük a karamelles folyadékot és állandó keverés mellet sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
A margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük és a már hideg, főzött krémet hozzákeverjük.
A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztára rákenjük a krém felét és három egyforma csíkra vágjuk. Egy csíkot csigaszerűen feltekerünk, majd a talpára állítjuk és a másik két piskóta csíkot egyenként körbe rátekerjük figyelve az illesztésre.
A maradék krémmel burkoljuk és krémrózsákkal díszítjük.
Tipp:
Ha nem kapunk jilkpasztát, akkor hagyományos piskótát sütünk. Ha a piskótát három csíkra vágjuk magas tortát kapunk, de vághatjuk négy csíkra is, akkor a tortánk alacsonyabb és nagyobb átmérőjű lesz.