Dobos ízű legyezőtorta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 4 tojás
  • 20 g jilkpaszta (a jilk cukrászati adalékanyag, térfogatnövelésre használják pl piskóták készítésénél 9
  • 80 ml víz
  • 160 g porcukor
  • 240 g liszt
  • 4 g sütőpor

Krémhez:

  • 150 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • 50 g vaníliás pudingpor
  • 10 g jó minőségű kakaópor
  • 150 ml tej
  • 50 ml kávé
  • 50 g porcukor
  • 30 g vaníliás cukor
  • 250 g margarin

Elkészítése:

A piskótához először a jilkpasztát, a vizet, a porcukrot és a tojásokat habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd gáztepsiben sütőpapírra kenve sütjük 170 fokon, majd kihűtjük.

A cukrot egy lábasban karamellizáljuk és a vízzel felöntjük és addig forraljuk, amíg az összes karamell el nem olvad. Ha kész 300 ml folyadékot kapunk.

Egy másik edényben a pudingot és a kakaóport kikeverjük csomómentesre a hideg tejjel és a kávéval, hozzáöntjük a karamelles folyadékot és állandó keverés mellet sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.

A margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük és a már hideg, főzött krémet hozzákeverjük.

A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztára rákenjük a krém felét és három egyforma csíkra vágjuk. Egy csíkot csigaszerűen feltekerünk, majd a talpára állítjuk és a másik két piskóta csíkot egyenként körbe rátekerjük figyelve az illesztésre.

A maradék krémmel burkoljuk és krémrózsákkal díszítjük.

Tipp:

Ha nem kapunk jilkpasztát, akkor hagyományos piskótát sütünk. Ha a piskótát három csíkra vágjuk magas tortát kapunk, de vághatjuk négy csíkra is, akkor a tortánk alacsonyabb és nagyobb átmérőjű lesz.