Diós-birsalmazselés-grillázsos torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g liszt
- 50 g darált dió
- 1 kávéskanál sütőpor
Diókrémhez:
- 300 ml tej
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 150 g vaj
- 100 g cukor
- 150 g darált dió
Birszseléhez:
- 150-200 g birs
- kb 100 ml víz
- 1 vaníliapuding
- ízlés szerint cukor
Grillázshoz:
- 100 g cukor
- 60 g durvára tört dió
Díszítés:
- 100 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Grillázsos díszítés:
- 50 g cukor
- 100 gramm dió/mandula/kesudió/törökmogyoró vegyesen
Elkészítése:
180 fokra előmelegítem a sütőt. Az egész tojásokat a vízzel és a cukorral kikeverem. A lisztet, diót, sütőport elvegyítem, majd a tojásos masszához keverem.Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (20 cm-es) simítom, majd 20-25 perc alatt készre sütöm.
Elkészítem a diós krémet, amihez a lisztet a tejjel folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm, kihűtöm. A vajat a cukorral kikeverem, majd a főzött krémhez adom, alaposan elkeverem, a végén beleforgatom a darált diót.
A grillázshoz a cukrot karamellizálom, belekeverem a diót, és sütőpapírra vagy vizes vágódeszkára öntöm (szinte azonnal megköt). Késes aprítóban ledarálom, ha nagyobb darabokat szeretnék, akkor zacskóba téve töröm össze egy klopfoló vagy nyújtófa segítségével.
A birszseléhez a megtisztított birsalmát kockázom, felteszem főni a 100 ml vízzel, ízlés szerinti cukorral. A pudingport elkeverem pár kanál vízzel, és az épp felforrt, darabjaira hullott birszseléhez keverem, kihűtöm. A cukor mennyisége a gyümölcs édességétől/savanyúságától függ.
Összeállítom a tortát: tésztát 3 lapba vágom, az első lapot megkenem a birszselével, grillázzsal szórom, befedem a második lappal. a második lapot a diókrémmel kenem meg, erre is szórok a grillázsból és befedem a harmadik lappal. körben bevonom a tortát a maradék diókrémmel.
A csokit megolvasztom 1 evőkanál olajjal, és a tortára öntöm, nem kenegetem, hagyom hogy “kedve szerint” csurdogáljon.
Hűtőbe teszem, közben elkészítem a grillázsos díszítőelemeket, amihez az 50 gramm cukrot karamellizálom, belekeverem a mandula/dió/kesudió/törökmogyoró egyveleget és sütőpapírra simítom. Ha megszilárdult, nagyobb darabokra tördelem kézzel, és a torta tetejét kirakom vele.
Én még készítettem rá pár kocka fehércsokoládéból díszeket, sütőpapírra formákat rajzoltam az olvasztott csokiból, dermesztettem, díszítettem.
Érdemes a grillázst úgy elhelyezni a torta tetején, hogy ne okozzon gondot a szeletelésnél.
Tipp:
Kicsit macerásnak tűnhet első hallásra és sok hozzávaló is kell hozzá, de bátran ajánlom mindenkinek ezt a tortácskát, aki valami különleges ízre vágyik. Különösen kedves számomra ez a recept, mivel ezzel a tortával készültem Édesanyám 50. születésnapjára, osztatlan sikert aratva.